hirdetés

Az Együtt keményen nekiment a Matolcsy-féle alapítványoknak. Az ellenzéki párt szerint megalapozott a gyanú, hogy a közvagyonnal történt visszaélésre. Az Egyik MNB-alapítványnál ugyanis a napvilágra hozott adatok szerint több mint 700 millió forintos hiány keletkezett annak ellenére, hogy azért őket is tömte pénzzel rendesen a jegybank.

MNB-index

Az alapítvány most nyilvánosságra került veszteséges mérlege szerint pedig megalapozott a gyanú, hogy visszaélést történhetett a közvagyonnal – írja közleményében az Együtt, amely most azt követeli, hogy haladéktalanul indítsanak Kehi-vizsgálatot Matolcsy György egyik alapítványának, a PAGEO 708 millió forintos éves vesztesége ügyében. Az ellenzéki párt azt írta: ha a kormány sokkal kisebb súlyú ügyekben is vizsgálatot rendelt el a Norvég Alap pénzeit kezelő civilszervezettekkel szemben, pedig esetükben még csak a gyanúja sem merült fel a közpénzekkel való visszaélésnek, akkor most is járjanak el legalább olyan alapossággal, határozottsággal és gyorsasággal!

Hozzátették, a Kehi vizsgálata már csak azért is szükséges, mert a 700 milliós PAGEO-veszteséggel együtt napvilágot látott az a tény is, hogy lényegében használhatatlan az a 890 millió forintért vásárolt balatonakarattyai telek, ahová az MNB oktatási és konferencia-központ építését tervezte.

Az Együtt ígéri, hogy tovább folytatja a Matolcsy-féle alapítványi maffia lopásainak, közpénzherdálásának feltárását: múlt héten derítettük ki, hogy a Pallas-alapítványoknak még az 5 millió forint alatti költései is meghaladják a 300 millió forintot. Ezekből a pénzekből is több millió forint jutott a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás érdekeltségeinek, de 26 millió forint jutott Borókai Gábor volt kormányszóvivő lánya cégének is – olvasható a közleményben.