hirdetés

Tovább gömbölyödik ez a Schadl-Völner féle kisgömböc botrány. Kiderült, hogy a korrupciós ügy miatt a Központi Nyomozó Főügyészség november 25-én összehangolt akcióval három különböző helyszínen és minisztériumban tartott házkutatást. Volt ahol találtak iratokat , volt ahol nem. Az EMMI-ben foglaltak le olyan iratokat, amelyek a büntetőügyben fontosak lehetnek, azaz Schadl csak eljutott ide is.

 

A hatóság emberei a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással.

Az ügyészek a Miniszterelnökség Bihari János utcai épületét látogatták meg elsőként, ahol a Paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hivatala található. Az ügyészek a Schadl György cégével (Aqua Energy Solution Zrt.) kapcsolatos iratokat, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat kértek.

A végrehajtói elnök és a Fideszes Völner telefonon többek közt erről is beszéltek. Sőt az Igazságügyi MInisztérium ex államtitkára azt mondta Schadlnak a lehaladások alapján , hogy átbeszélték a miniszterrel a pályázati lehetőségeket és Süli János szeretettel várja ezt a dolgot.

A Miniszterelnökség munkatársai nem találtak erre vonatkozó iratokat, Süli János naptárában sem volt nyoma ezzel kapcsolatos találkozónak, és Kovács Pál államtitkár naptárában sem találtak semmit. Holott a nyomozati iratok szerint Schadl György május elején Kovács Pál államtitkárral is beszélt telefonon, és személyes találkozóról is egyeztettek. A kihallgatásán Schadl György azt mondta, hogy a vízzel működő motor prototípusát bemutatták Kovács Pálnak és az ITM egyik államtitkárának, Steiner Attilának is.

Az ügyészek végül egy támogatási listát vittek el a minisztériumból. A házkutatás végén pedig megjelent Süli János Paksért felelős miniszter is, akivel ismertették a házkutatás okát.

Völner Pál a lehallgatott beszélgetésekben arról is beszélt, hogy Steiner Attilánál, az ITM körfogásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáránál is érdeklődött pályázati lehetőségekről a vízzel működő motorhoz. Az ügyészek az ő államtitkárságán is jártak, ahol a pályázati felhívások és a támogatott pályázatok listáját adták át nekik. Schadl cégére külön is rákerestek, de nem találtak semmit.

Az EMMI sem úszta meg a házkutatást. Ide azért mentek mert Schadl többször kért segítséget Völnertől egy oktatási központ engedélyei miatt. Erről több iratot is találtak a Kásler vezette minisztériumban, ezeket Maruzsa Zoltán államtitkár át is adta az ügyészeknek.

( Predrga M.)