hirdetés

Miniszterek Józsija
2014-07-08 09:29

A tiszafüredi lépfenebotrány egyik főszereplője Nagy József. Pontosan egy éve foglalkozik állattenyésztéssel a helyi “mészároslőrinc”, akinek sok mindent lehet. A miniszterek Józsijának sok mindent elnéztek a hatóságok. A helyi nagyember lőtte háztartási kisgépekkel foglalkozott. A helyi tehéntelepre sem kért engedélyt a miniszterek Józsija, holott védett területen van, de ezért senki sem kellemetlenkedett vele. Sőt. A sikeres tiszafüredi gazda tarolt a hortobágyi földhaszonbérlet-pályázaton és állami támogatást is elnyert egyes projektjeihez. A Népszabadság értesülése szerint Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral is jó kapcsolata van. Sőt a lépfene botrányt is megússza majd a miniszterek Józsija. 

lépfene 3

Jó poliikai kapcsolatokkal rendelkezhet az a tiszafüredi állattartó cég, ahol a múlt héten megjelentek az első lépfenés esetek – írja a Népszabadság.
Nagy József vállalkozó 2013-ban nyitott az agrárszektor irányába. City-Gas nevű cégével korábban háztartási kisgépekkel, műszaki cikkekkel kereskedett. 2009-es alapítású City-Farm Kft. nevű vállalkozásával tavaly júliusban nagyszabású profilbővítést hajtott végre: tevékenységi körébe felvette a szarvasmarha-, juh- és kecsketartást, valamint a húsfeldolgozást és -tartósítást.
Olcsó föld és állami támogatás
Cégével nagyot kaszált a Hortobágyi Nemzeti Park területére kiírt földhaszon-bérleti pályázatokon: több mint 250 hektárt nyert el az olcsó állami földekből úgy, hogy akkor még egy állata sem volt. Meg nem nevezett helyi forrásokra hivatkozva a Népszabadság azt írja, hogy Nagy József jó kapcsolatokat ápolt Fazekas Sándor földművelési és vidékfejlesztési, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterekkel.
Fazekas Sándor ott volt a régi tiszafüredi hajógyártó csarnok felújításának alapkőletételénél: ehhez a projekthez Nagy József nem csekély állami támogatást nyert el. Nem ez volt a vállalkozó egyetlen üzlete, amelyhez állami támogatást nyert el – írta a lap.
A lépfene miatt országosan ismertté vált állattartó telepen Nagy József a Tiszafüredhez tartozó Kócsújfaluban hozta létre. Pintér Erika, a város független, Fidesz-támogatással megválasztott polgármestere a lapnak azt mondta: a telep építéséhez külön engedély kellett volna, ugyanis Natura 2000-es területen épült, ezt azonban nem szerezték meg Nagy Józsefék. A telepre Körösnagyharsányból hozták a szarvasmarhákat.
A lap kereste Nagy Józsefet, de nem érték el. Korábban a vállalkozó szűkszavúan úgy kommentálta az esetet, hogy miután több marhájuk elpusztult, vizsgálatot kértek, ami kimutatta a lépfenét.
Biléta nélküli bika a dögkútban
A lap úgy tudja, hogy a tiszfüredi telepen még az utóbbi napokban is pusztultak el állatok a lépfene miatt, egy tenyészbikát a dögkútba vittek. A polgármester hivatal emberei megtalálták az állat tetemét, de a füléből kivágták az azonosításhoz szükséges bilétát.
A múlt héten vélhetően illegális szarvasmarhavágás során többen lépfenével fertőződtek meg Tiszafüreden, ahonnan a közétkeztetésbe is szállítottak húst. Nyolc embert kórházban kezelnek. A rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.