hirdetés

Ez még Magyarország is durva, hogy az elhunyt időseket simán olyan tömegsírba teszik, mint a délszláv háborúkban. Feltehetőleg rengeteg család fog perelni és feljelentést tenni. Az ügy miatt az EMMI minden idősotthonra kiterjedő részletes vizsgálatot rendelt el.
Érthető, hogy vizsgálatot rendelt el a péceli polgármester annak tisztázására, hogy a helyi idősotthonban elhunytak köztemetésének lebonyolításakor az önkormányzattal szerződésben álló temetkezési vállalkozó megsértette-e a megállapodás bármely pontját. A péceli idősotthon korábban köztemetéssel eltemetett lakóinak sírjait a temetkezési vállalkozó felszámolta és tömegsírba tette át őket.
A város független polgármestere Szőllősi Ferenc feljelentést kíván tenni kegyeletsértés miatt ismeretlen tettes ellen. A péceli idősotthonban a korábban köztemetéssel eltemetettek sírjait egy temetkezési vállalkozó felszámolta, mert „túl sok helyet foglaltak”, és egy „Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” feliratú márványtábla alatt egy sírba helyezett mindenkit.
Pécel polgármestere az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön előrebocsátotta: az önkormányzattal hosszabb ideje szerződéses kapcsolatban álló temetkezési vállalkozó munkájára eddig nem volt panasz. Az idősotthonban elhunytak hamvait köztemetéssel, korábban külön-külön sírba helyezte el a város református temetőjében vásárolt körülbelül három és fél négyzetméteres területen. A vállalkozó arról tájékoztatta őt, hogy évente általában egy, összesen tizenöt idős ember hamvai kerültek fejfával, névvel jelölt sírba, de a szorosan egymás mellett sorakozó sírhantokat senki sem gondozta, a terület elhanyagolttá vált.
A vállalkozó – saját szavai szerint – később „helytakarékosságból” egy feleakkora területen „betonszarkofágot” épített, és abba helyezte át az idősotthonban elhunytak hamvait tartalmazó urnákat, de a közös sír márványtábláján már nem tüntette fel a neveket – idézte fel a történteket a polgármester. Azt mondta, a táblán ráadásul tévesen szerepel az „Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” felirat, mert noha az otthon valóban az Ady Endre utcában van, nem ez az intézmény neve.
Szőllősi Ferenc hozzátette: azzal, hogy a vállalkozó egyfajta „tömegsírt” csinált, megszüntette az elhunytak személyi identitását, vagyis kegyeletsértő módon járt el. Mindezt úgy, hogy lépéséről sem az önkormányzatot, sem a temetőgondnokot nem értesítette.  „Elképzelni sem tudom, hogyan lehet ezt egyenesbe hozni” – fogalmazott.
Mivel a polgármesteri hivatal jelenleg nyári szünet miatt zárva tart, időbe telik, mire átnézik az üggyel összefüggő iratokat. Ki kell derülnie egyebek mellett, hogy pontról pontra betartotta-e a vállalkozó a szerződésben számára előírtakat a köztemetéseknél, és ellenőrzik azt is, hogy mikor milyen összegeket számlázott az önkormányzatnak – mondta.
„Megdöbbentene, ha kiderülne, hogy ez az ember esetleg profitált” is a felháborító módszerrel – folytatta a polgármester, aki több hivatali dolgozót berendelt szabadságról, és megindította a vizsgálatot, valamint feljelentést akar tenni kegyeletsértés miatt ismeretlen tettes ellen.
Szőllősi Ferenc nem akart találgatni, hogy az idősotthon elbocsátott igazgatónője tudhatott-e a történtekről, mint ahogy az intézményben az Emmi államtitkársága által feltárt hiányosságok részleteiről sem tudott beszámolni, mert a munkáltatói jogokat nem az önkormányzat gyakorolja.
Az  EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága nem tétlenkedett, soron kívüli belső ellenőrzést rendelt el az intézményben, amely súlyos hiányosságokat, szabálytalanságokat tárt fel. Az intézmény vezetőjét azonnali hatállyal menesztették.
Czibere Károly államtitkár felháborítónak nevezte a péceli otthonban történteket, amelyről – elmondása szerint – két hete szereztek tudomást. Az intézményben lefolytatott vizsgálatok során alapvető szakmai hibákat tártak fel az idősek ápolásában, gondozásában. Azon túl, hogy nem tartották be a szakmai protokollt, a ténykedés szabályozottsága és dokumentációja sem volt rendben, lényegében nem volt gazdája a péceli otthonnak – fogalmazott.  Az otthon vezetőjét azonnali hatállyal elbocsátották, a következő hetekben pedig az idősotthonokat érintő átfogó vizsgálatot indítanak országos szinten. Ennek eredménye augusztus közepére várható – közölte szerdán Czibere Károly.
A hetvenöt személyes péceli idősotthonban az intézmény honlapja szerint elsősorban demenciában szenvedő időseket gondoznak, és kizárólag Pestmegyeieket fogadnak.