hirdetés

Fidesz választási taktika, hogy minden baloldali politikus korrupt. Nos ennek az agitroppnak az első áldozata az MSZP-s Hiszékeny Dezső. A bekostólt politikus állítja: soha senkitől nem kért és nem kapott pénzt. Mint ismert Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél mentelmi jogának felfüggesztését. Kérdés, hogy a Parlament kiadja-e Hiszékenyt, hogy gyorsan tisztázni tudja magát a vádak alól vagy nem adják ki, mint anno Medgyessy Péterrel tették ezt, kitolásból, aki hiába kérte mentelmi jogának megszüntetését.
A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a mentelmi jog felfüggesztésére a vesztegetés és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt a legfőbb ügyész. Az ellenzéki politikus közölte, a konkrét ügyről nincsenek információi, a sajtóból értesült róla ő is, ezért majd megkeresi a legfőbb ügyészt is. Hiszékeny Dezső azt mondta, lemond mentelmi jogáról és áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére.
Az ügyet úgy értékelte, hogy a legfőbb ügyész a köztársasági elnök helyett meghirdette a választási kampányt. Hozzátette: a forgatókönyv „unalomig ismert”, politikai megrendelésre különböző intézmények, szervek azon kezdenek el dolgozni, hogy valakit lejárassanak. Jelen esetben is ez történik – jelentette ki. Hiszékeny Dezső hangsúlyozta, nem követett el bűncselekményt. Katonacsaládban nőtt fel, ahol nagyon fontos volt a tisztesség és a becsület – fogalmazott. Azt mondta, a becsületében akarják megalázni, ezért meg kívánja védeni magát.
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt közölte, négy gyanúsítottja van annak az ügynek, amelyben Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztését indítványozták. A vesztegetés és más bűncselekmények miatti nyomozás tavaly januárban egy magánszemély feljelentése alapján indult. Egy embert novemberben, hármat pedig a múlt hónapban gyanúsítottak meg, valamennyiüket különböző korrupciós bűncselekményekkel, amelyek XIII. kerületi ingatlanokhoz kapcsolódnak. A gyanúsítottak egyike a XIII. kerületi önkormányzat egyik cégének alkalmazottja – ismertette.
A Legfőbb Ügyészség közölte, a megalapozott gyanú szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan használaton kívüli üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdette meg. 2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján ötmillió forintot kért azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a bérlemény üzleti hasznosítását tervező embernek juttassa. A pénz átadására végül nem került sor – tették hozzá.
Az ügyészség szerint Hiszékeny Dezső cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.
Az országgyűlési képviselő szerint sokaknak szúrhatta a szemét az, hogy szóvá tette, a nemzeti mobilfizetési részvénytársaság be akarja csapni az embereket. Azt is kifogásolta, hogy milyen színvonalon dolgozik az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága – tette hozzá. „Azt gondolom, hogy a hatalom el akar némítani. Nem fogok csendben maradni” – jelentette ki