hirdetés

Apák napja van. Minden édesapának jár egy nagy nagy ölelés és emlékezzünk rájuk minden formában. A neves napot egyébként Richard Nixon amerikai elnök ismerte el hivatalosan 1972-ben, azonban az első rendezvényt már 1910-ben megtartották Amerikában.

 

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja. Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napjapárjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Amerikában – a Crestonban született – Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét (a legkisebb újszülött volt, a legnagyobb 9 éves) második felesége halálát követően (1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe). A kezdeményezés lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyáknapi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is. Így az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is részt vett a spokane-i apák napja ünnepségen. William Jackson Smart 1917-ben, 77 évesen, lánya Sonora Smart Dodd házában, gyermekei által körülvéve távozott el az élők sorából. Rendkívül nagy családja volt, összesen 14 gyermeket nevelt fel (első házasságából 4, második házasságából 3 mostoha és 7 saját gyereke volt). Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy a napot nyilvánítsák országos szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

A Párbeszéd Magyarországért ezen a napon jelentette be, hogy törvényjavaslatot nyújt be az apaszabadság időtartamának emeléséről – közölte Tordai Bence, az ellenzéki párt frakcióvezetője . A politikus szerint sokan gondolják úgy, hogy az apáknak járó ötnapos, ikrek esetében hétnapos pótszabadságot meg kell duplázni.

Tordai elmondta, az Európai Parlament három éve hozott egy irányelvet az apaszabadság meghosszabbításáról, és minden tagállamnak, köztük Magyarországnak idén augusztusig kell átültetnie ezt a jogrendjébe.

Tordai Bence azt is mondta: az „állítólag családbarát kormány” eddig nem jeleskedett abban, hogy az Országgyűlés elé hozza a törvényjavaslatot, ezért a Párbeszéd benyújtja az „apanapok” megduplázásáról szóló előterjeszést.

 

( Csákány Tibor )