hirdetés

Komoly bajba kerülhet az Átlátszó. A rutinos tévés legenda ugyanis milliókat kér tőlük. A Russia Today orosz állami tévé magyar adásának ötlete Lovas István jobboldali újságírótól származik, Moszkva mégis Juszt Lászlót szemelte ki magának, akit baloldaliként könyvelt el a közvélemény. Egyelőre az egészből nem lett semmi.

juszt lászlóÁllítólag az Átlátszó miatt nem lett az orosz tévéből semmi kishazánkban, ráadásul Juszt ötmillió forintos kártérítést is követel a laptól, akik azt írják, állítólag 2016 decemberében lezajlott egy beszélgetés Juszt és Mihail Voloshin, a közvetlenül a Kreml alá rendelt Orosz Befektetési Alap vezetője között:

„Voloshin Mihail elmondja, hogy a Russia Today, moszkvai, többnyelvű TV magyarországi, magyar nyelven sugárzó csatorna beindítását tervezi 2017-18-ban. Olyan magyarországi ismert televíziós személyt keresnek, aki a csatorna arca, állandó műsorvezetője lehet. Voloshin úr személyesen ismeri Juszt Lászlót. A több évtizedes munkáját nagyra tartja, ezért javasolta őt a moszkvai központnak. A javaslatát a moszkvai központ tetszéssel elfogadta. Juszt László a felkérést megtisztelőnek tartja.”

A részletekben is megállapodtak, Juszt havi kétmillió forintos nettó jövedelemre, telefon- és gépkocsi-használatra számíthat a csatornától, amely Voloshin szerint a moszkvai központ irányítása alatt fog állni.

Lovas már 2014-ben azt írta egy nyilvános Facebook-posztban, hogy jó lenne, ha Putyin csinálna egy magyar nyelvű RT-t, bejegyzése után szerinte meg is keresték az oroszok, lelkesek is voltak, de közbeszólt a pénzhiány.

Jusztnak azonban más magyarázata van. „Sajnálattal kell közölnöm, hogy a korábbi megbeszélésünk arról, hogy Ön a Russia Today magyar csatornájának műsorvezetője legyen, a magyar sajtóban Önről megjelent, az orosz alvilági kapcsolatait megszellőztető információk miatt tárgytalannak kell tekintenünk.” Ezt írta Jusztnak magyar nyelven Voloshin idén februárban, amiből a korábbi tévés személyiség arra következtetett, hogy az oroszok az oknyomozó portálon helytelen dolgokat olvastak róla, legalábbis a bírósági papírokhoz egy Átlátszó-írást mellékelt.

Ugyanis kártérítésért perel, azt nehezményezi, hogy az oknyomozó portál szó szerinti fordításban leközölt egy, a „bombagyárosként” elítélt Dietmar Clodótól származó nyilatkozatot. Ebben pedig Juszt is előkerül, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi orosz maffia akkori feje, Szemjon Mogiljevics széles körben osztott kenőpénzeket.

A személyiségi jogi per a Fővárosi Törvényszék előtt zajlik, Juszt csatolta az Orosz Befektetési Alap nyilatkozatait is.

Az Átlátszó alapítója úgy tudjuk korábban igen jó viszonyt ápolt a BKV-per MSZP-s vádlottjával Hagyó Miklóssal. S a portál által régebben sokszor támadott ex MVM-vezérrel is Kocsis Istvánnal is valamiféle bájos béke köttethetett, mert leszálltak hirtelen a magyar befolyásos üzletemberről. Állítólag nem véletlenül s a háttérben érdekes dolgokról suttognak és beszéltek sokan.