hirdetés

Úgy tűnik nagy a baj a Baptistáknál. A feltételezések szerint több milliárd forint sorsa megkérdőjelezhetően lett elköltve. Az állami támogatások folyósítását felfüggesztették a szervezet felé. A NAV pedig már nyomoz. Ráadásul minimum nyolcszáz házigondozó, szociális munkásától kollégájától vált meg a szeretetszolgálat. A Magyar Államkincstár több  helyszíni ellenőrzés után befagyasztotta az egyházi alapítvány közfinanszírozását.

szenczy

Állítólag a szeretetszolgálathoz tartozó alapítvány ténykedésében és elszámolásában több hiányosságot vélt felfedezni a Magyar Állam Kincstár. Így nem kevesebb mint hárommilliárd forintnyi állami támogatás elszámolása körül találtak az ellenőrök komoly problémákat és fiktívnek tűnő dokumentumokat. A NAV különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást. Természetesen megkerestük a NAV illetékeseit.

Az ügyben folyó nyomozás érdekeire tekintettel információt nem kívánunk megosztani a nyilvánossággal. Megértését és megkeresését köszönjük! –írta a NAV Bűnügyi Sajtóirodája az Esti Újság kérdéseire.

Így nem tudhattuk meg, hogy valóban súlyos milliárdos csalás miatt nyomoznak-e vagy van más is. Illetve azt sem tudjuk volt-e tanuk meghallgatása már az ügyben, esetleg gyanúsítás.

A problémákat a MÁK a Baptista szervezet házigondozó szolgálatánál találta, amelyben közel ezer főnyi szociális munkás ténykedett nap mint nap. Járták a rászoruló időseket és segítették a hétköznapjaikat, bevásároltak nekik, kiváltottáka recepteket, orvoshoz vitték akit kellett és még sorolhatnánk humánus ténykedésüket. Természetesen a baptisták ezen ténykedését az állam is támogatta részben. Sőt az évek során a legnagyobb magyarországi házigondozó szolgálatot építették ki.  A közelmúltig összesen nyolcezer rászoruló ember házi gondozását végezték el az állammal kötött szerződésük és hozzá járó támogatás terhére ám, hogy pontosan mekkora összeget kaptak mindezért, azt eddig nem sikerült kiderítenünk. Több helyen említik önmagukról szólva, hogy az ország legnagyobb szociális ellátó hálózatát üzemeltetik.

A Magyar Államkincstár valóban több helyszínen váratlan ellenőrzést tartott a nyár folyamán, de nem csak a Baptista Szeretetszolgálatnál, hanem minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, akik állami támogatásból látnak el szociális feladatokat. Ezúttal nem csak a papírokra és az adminisztrációkra néztek rá. Személyesen állítólag felkeresték a házi gondozókat és a gondozottakat is, hogy összevessék az elszámolásban szereplő dokumentáció adatait a valós tapasztalatokkal. Állítólag itt találtak komoly hiányosságokat és sajnos csak aegyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak ilyet fel.  Úgy tudni, az is előfordult, hogy volt papíron olyan gondozott személy, aki után a szeretetszolgálat felvette a normatívát de egyáltalán nem találkozott a baptisták házi ápolóival. A vizsgálatot követően augusztus 6-án a MÁK leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását és a leadott elszámolást, az elvégzett munkával fiktívnek minősítette majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen.

A PS információ szerint a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni egyelőre.

A baptisták az ügy kirobbanása után közel ezer főnyi kollegát el is küldött.

Megkerestük írásban természetesen a Bapstista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatóját Révész Szilviát is, de ő az e-mailen feltett kérdéseinkre eddig nem válaszolt sajnos. Ahogy ez megérkezik rögtön közöljük azt is.