hirdetés

 

Kész van Magyarország erőszaktérképe. Legalábbis ahol bántalmazták, zaklatták, vagy épp verbális agresszió érte akár a hatóságok részéről is a szexmunkásokat. Van olyan szexmunkás, aki már 14 millió forintnyi bírságot szedett össze a rendőröktől, mert állítólag szemetelt, vagy mert rossz helyen sétált, vagy épp a közlekedés biztonságát veszélyeztette. Az állam 2012-ben már több mint 1 milliárd forintnyi kétes jogalapú bírságot kívánt behajtani rajtuk. A lányokat legjobban, úgy tűnik, a rendőrség veszélyezteti a kutatási anyagból.

szexe

A Szexmunkások Elleni Erőszak Visszaszorításának Világnapja szomorú adatokkal szolgál.  Idén már több mint 2444 erőszakos cselekményt számoltak össze szexmunkásokkal szemben, de kerítés vagy kitartottság és hasonló bűncselekmények miatt alig indítottak 100 eljárást a hatóságok. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete bemutatta az úgynevezett erőszaktérképét is, amelyen minden esetet feltüntettek és minden történet elolvasható a térképre klikkelve, hogy ki és milyen módon zaklatta, bántalmazta vagy éreztette a szexmunkásokkal a verbális agressziót, netán élt vissza hatalmával. A térképen szerepel bíróság is és rendőrség is. A szexmunkások ellen összesen Magyarországon idén 18 ezer eljárás indult.

Sajnos a rendőrség, úgy tűnik, sportot űz a szexmunkások bírságolásából. Az önkormányzatok pedig rendre évről évre sértik meg az alkotmányt és a törvényeket azzal, hogy összesen egy helyen van kijelölt türelmi zóna. A többi önkormányzat inkább csak tilt és mindent védett övezetnek nevez, ami lassan már vicc kategória.

A SZEXE honlapján látható térképen például az sem titok, hogy állami tisztviselőktől két szóbeli bántalmazást is jegyeznek az elmúlt időszakból, az egyik hatósághoz köthető helyen, a másik bíróságon történt.

Sajnos az örömlányokat a bíróságon, rendőrségen sem mindig kezelik emberként. Borzasztó az egész. Feketén-fehéren bebizonyítottuk, hogy a hölgy ellen indított szabálysértési eljárásnak semmi jogalapja, azaz téves az egész. Ennek ellenére súlyos pénzbüntetést szabtak ki. Nem mindig egyenlőek a lányok sajnos a bíróság előtt –mondta dr. Makó Klaudia.

Tény, hogy a szexmunkásoknak számos nehezítéssel kell szembesülniük úgy is, hogy a tevékenység legális. Bérelt lakásban nem ténykedhetnek. Nem lehet más a lakásban, csak az örömlány és a vendég, különben bűncselekményt követ el az, aki ott tartózkodik. Anyuci fedőnéven egy szexmunkás nem titkolta, hogy bizony állatként kezelik őket.

Diszkrimináció ér minket szinte mindennap. Sokszor, ha mi vagyunk a sértettek, akkor  úgy bánnak velünk, mint a kutyákkal – mondta Anyuci.

Maria Borozova, a Nemzetközi Szexmunkásokkal Foglalkozó Szervezet vezetője nem titkolta, hogy Kelet-Európában és Ázsiában főként állami agresszió és erőszak éri a prostituáltakat. Sajnos ez a réteg nem fér hozzá az alapvető alkotmányos jogához, az egyenlő bánásmódhoz és az igazságszolgáltatás előtti egyenlőséghez.