hirdetés

Bár sokan támadták a NAV elnökét az azért több mint fura, hogy miért titkolták a lemondását hónapokig. Miért kellett úgy csinálni és tök hülyének nézni egy egész országot két miniszter részéről is és arra hivatkozni, hogy kérem itt új adóreform lesz, és új szemlélet kell, amihez persze új vezető is kell majd. Nos, hogy Varga miniszter és Lázár miniszter miért nem mondták el a tutit és miért lebegtettek a Vida-ügybeb azt feltehetőleg jó darabig nem fogjuk megtudni. Tény, hogy Vida Ildikó már hónapokkal ezelőtt lemondott. S az is beszédes, hogy a tervezett új NAV életpályamodell kiverte az ex-elnök asszonynál a biztosítékot. 

vida ildikó

Nos véletlenek vannak. Így fordulhatott elő az, hogy miközben a miniszterelnök a nyaralásáról posztol kedvenc közösségi oldalán, épp akkor szivárgott ki Vida Ildikó környezetéből az adóhatóság elnökének utolsó búcsúlevele. Vida két hónapja mondott le Orbán Viktornál, aki állítólag marasztalta, utódlásáról pedig majd csak később gondoskodik. zfeladatot ellátó szerv vezetőjének lemondásáról.

Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat – ezzel kezdődik az a levél, amelyet a NAV elnöke írt kollégáinak, s mely hétfőn délelőtt több hírportálhoz kiszivárgott.  A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében a holnapi naptól a NAV irányítására, képviseletére nem vagyok jogosult, mivel azonban a NAV elnöki tisztségére a mai napig új személyt nem neveztek ki, így a szervezet működőképességének biztosítása érdekében – a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – dr. Varga Árpád elnökhelyettes úr részére az új elnök kinevezéséig az elnöki munkakört átadtam – folytatódik Vida Ildikó levele.

Az adóhatóság korrupciógyanúba kevert elnöke egyáltalán nem említi távozása okai között az amerikai kitiltási botrányt, vagy a Horváth András volt adóellenőr által több éve nyilvánosságra hozott, több ezer milliárd forintot érintő áfacsalási botrányt, vagy éppen a személyét szintén közvetlenül érintő, februárban nyílt színivé vált Simicska-Orbán háborút, csupán arról tájékoztatja munkatársait, hogy lemondásához az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek.

Vida Ildikó lemondott NAV elnök ezek közül részletesen az életpálya ügyében történtekbe ment bele a legrészletesebben, az idevágó törvénymódosítási javaslatuk ugyanis nem került az Országgyűlés elé.

Ugyanakkor (április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére – mint ahogyan azt a médiából is hallhatják – továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása – mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik – részemről vállalhatatlan – írta az adóhatósági elnök.

Vida egyúttal azt is állította, Orbán Viktor kormányfő kérése ellenére döntött úgy, hogy távozik, pontosabban  úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem.- írja Vida Ildikó.

A levélből úgy tűnhetett tehát, hogy a NAV azért nem reagált eddig az utóbbi hetek kormánypárti nyilatkozataira, mert Orbán nem támogatta Vida lemondását, és meglepte őket, hogy az elnök tényleg felállt székéből a felmondási idő leteltével. Vida pozíciója azonban már tavaly ősz óta veszélyben volt, hiszen rettentő kínossá vált személye a kabinet számára. Akkor robbant az a hír, hogy egyike az USA-ból kitiltott kormányzati tisztviselőknek állítólag, s noha Vida és a kormány is többször tagadta ezt az állítást.

Vida várható távozására csak az utóbbi hetekben tett célzásokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az sem világos, hogy két hónappal ezelőtti felmondását miért hallgatták el.A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn mindössze annyit közölt, a “magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt. A cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése.” A közlemény szerint a Vida vezette NAV rendkívül komoly szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében, ugyanakkor “az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség”. Varga Mihály és tárcája megköszönte az adóhatósági vezető tevékenységét és sok sikert is kívánt Vidának, ugyanakkor a miniszter maga elég kínos helyzetbe került, hiszen épp Vida távozásával egy időben került nyilvánosságra a Mandinernek adott interjúja, mely szerint “a Simicska-ügy nem szempont Vida Ildikó esetében sem. Új elvárások vannak a NAV felé, az a vezetés pedig, amely kénytelen volt egy sor közelharcba beleállni az elmúlt időszakban, talán kevésbé tud megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Az állampolgárok bizalma a lényeg.” Kérdésre Varga azt is hozzátette: “Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban, ameddig ő a NAV elnöke. Gond nélkül és eredményesen dolgozunk együtt. Attól függetlenül, hogy a kinevezés és felmentés joga nem az én kompetenciám…”

Néhány órával később Varga már azt mondta az Origónak: “az elmúlt hetekben többször beszéltem Vida Ildikóval, amelyeken jelezte lemondási szándékát, de konkrét időpontról nem beszélt”. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását Vidának, és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. Varga hozzátette: “természetesen Orbán Viktorral is többször beszéltem a NAV strukturális átalakításáról, de Vida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó. A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott.”

Magyarán Vida “elengedéséről” maga Orbán döntött. Kérdés, a kormányfő és beosztottjai miért nem érzik feladatuknak, hogy beszámoljanak az állampolgároknak egy közfeladatot ellátó szerv vezetőjének lemondásáról. Ráadásul, mint ismert, Vida Ildikó egyértelműen Simicska Lajos emberének számít, noha egykori Bibó kollégistaként nyilvánvalóan jól ismeri a mai Fidesz vezérkarát is, többszörös adóhatósági elnökként pedig nyilván sok, akár magánadózási, akár adópolitikai információval is rendelkezhet. Ez utóbbi lehetett az oka, hogy máig nem mozdították el posztjáról az őt érintő súlyos vádak, valamint Simicska és Orbán több mint egy éve tartó, s immár fél éve nyilvános háborúskodása ellenére. Tavasz óta ugyanakkor több kormányzati lépés irányulhatott Vida távozására, s több intézkedés, illetve intézkedési terv sugallta azt is: cél, hogy a leváltás ne kötődjön közvetlenül Orbánhoz.