hirdetés

A kint élő magyaroknak egyelőre nincs teendőjük, a kilépési procedúra éveket vesz igénybe. A londoni magyar nagykövetség folyamatosan tájékoztatja a Nagy-Britanniában élő magyarokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ottani magyarok a legkedvezőbb pozícióba kerüljenek – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet. Nagyjából 300 ezer magyar él az Egyesült Királyságban.

ReptérA kilépési tárgyalások legkorábban novemberben kezdődnek és onnan számítódik az a két év, ami alatt az EU tagállamaival meg kell egyeznie Nagy-Britanniának, hogy milyen módon és feltételekkel történjen meg a kiválás.

– Történelmi időket élünk – fogalmazott a londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki szerint az emberek döntöttek, és a magyar kormány ezt tiszteletben tartja.

Hozzátette, egy fontos elv érvényesült, miszerint hallgatni kell az emberekre. Minden ország, minden nemzet megérdemli és fenntarthatja magának a jogot, hogy saját sorsába beleszólhasson.

Azt mondta, látszik, hogy a kampányban a bennmaradásra ösztönzők gazdasági érveivel szemben most a gazdasági népvándorlás ügye volt, ami inkább megszólította az embereket, és erre az Európai Unió nem tudott bizalmat keltő választ adni. Változásokra lesz szükség az unióban – jegyezte meg.

Jelenleg 2,2 millió uniós állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, és mivel sokan tervezik a hazatérést, utánpótlásra lenne szükség. Ám ha Anglia valóban kilép az EU-ból, csökkenhetnek a bérek.

A magyar gazdaságot is visszaveti a Brexit, igaz, nem drámai mértékben – így szólnak az előrejelzések. De ezek egyelőre találgatások, úgy tűnik az unió eddig nem vette komolyan a Brexitet, nincs pontos forgatókönyv a kilépésre. Konkrét prognózisok csak később várhatóak, miután a brüsszeli válságtanácskozások lezárultak.