hirdetés

Mesterházyék lemondanak
2014-05-26 11:01

Ennyi volt. Csúfosra sikeredett az MSZP uniós választása. Emiatt az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a szocialista párt országos választmányának, amely szombaton ül össze – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök. Bár biztos Mesterházyn próbálják majd elverni a port, de az EP kampányt sem ő készítette, ez tény kérdése.

Azt mondta: szomorúan vették tudomásul a választási eredményt, csalódottak, jobbra számítottak. „Ez az eredmény újabb leckét ad a szocialista pártnak” – fűzte hozzá a sajtótájékoztatón, amelyen az összes elnökségi tag részt vett. Az elemzés, stratégiaalkotás a választmányi ülésen kezdődhet el.

A 23 órakor nyilvánosságra hozott eredmények szerint az MSZP végül csaknem 11 százalékos eredményt ért el, ez két mandátumra elég az Európai Parlamentben.

A pártelnök gratulált a Fidesznek és az összes pártnak, amely képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Azt mondta, a szocialisták két képviselője a nemzeti érdeket fogják szem előtt tartani, és együttműködnek a többi demokratikus párttal.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője a 30 százalék körüli ­ részvételi adatokat még az eredmények ismerete nélkül úgy kommentálta: bármi lesz is az eredmény, az nem tükrözi majd hűen a népakaratot. Arra a kérdésre, hogy ha a Jobbik megelőzi a szocialistákat, le kell-e mondania ­Mesterházy Attila pártelnöknek, úgy válaszolt: fikciókkal nem foglalkozik.

Különben is, a lottószámokat előbb tippelné meg, mint a választási eredményt. A fikció viszont egyre inkább igazolódni látszott. Egy elnökségi tag már este 7 óra után azt jósolta lapunknak, hogy három mandátumot szerez az MSZP. Ez akkor még pesszimista becslésnek tűnt, de végül kiderült, hogy inkább optimista volt. Arra azonban ő sem számított, hogy a Demokratikus Koalíció támogatottsága megközelíti a szocialistákét.

Egy forrásunk fél 9-kor már arról beszélt: lehet, hogy nem lesz meg a harmadik MSZP-s mandátum, ez pedig minden párton belüli várakozást alulmúl. A budapesti eredmények – tette hozzá – azt mutatják, hogy a szocialista párt elvesztette vezető helyét a fővárosi ellenzéken belül, ami miatt Horváth Csaba biztosan nem lesz főpolgármester-jelölt. A székházban továbbra is csak Szanyi tartotta a frontot, a lista második helyezettje, Ujhelyi István Szegeden várta az eredményt.

Ott legalább volt miért örülni: a baloldal és a Fidesz küzdelme kiegyenlített volt, a szocialisták pedig lényegesen jobban szerepeltek Gyurcsány és Bajnai pártjánál.