hirdetés

Angela Merkel német kancellár nem titkolta az Andrássy Egyetemen tartott beszédében, hogy vannak vélemény és nézet különbségek közte és Orbán Viktor kollegája között. A német politikus kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök igen nyitott ember, lehet vele vitatkozni is, de mindig törekszik a kompromisszumokra egyben. Merkel asszony hangsúlyozta azt is, hogy az ellenzék az nem ellenség s így kell hozzájuk viszonyúlni s minden máshoz, az alkotmányhoz, a médiahoz, a sajtószabadsághoz és a civilekhez is.

merkel

Angela Merkel nagy megtiszteltetésnek vette a Szegedi Tudomány Egyetem díszdoktori címét, hisz mint mondotta többek között a híres magyar költő József Attila és magyar tudós Szentgyörgyi Albert is ide járt, itt tanultak. Merkel aszony méltatta beszédében sőt egyenesen csodának tartotta azt, hogy Magyaországon a rendszerváltás a reformkommunistáknak és a liberális politikusoknak köszönhetően békésen zajlott le. Merkel asszony nem titkolta, hogy az Európai Uniónak az alapja és Németországnak is, hogy az ellenzék az nem ellenség. Így óvatosan kell bánni az alkotmánnyal is ezen alapon. A civil társadalmak is nagyon fontosak Angela Merkel szerint. Fontosnak tartja a német politikus asszony, hogy mindenki félelem és kényszer nélkül elmondhassa a véleményét és ez az európai társadalmak erős alapja. Mindezen demokrácia és szemlélet méltóvá teszi a mindennapi életünket,. Magába hordozzák ezek aszabadságot a békét és a jólétet. Sőt ezek aktuálisabbak mint valaha. Az Unióban a világ lakosságának 7 %-a él csak. európa a világ termelésének 25%-át teszi ki. A szociális kiadások azonban mintegy 40%-ot tesznek ki . A világ nem fog minket bevárni. Európát sikerre kell vezetni a globális kérdésekben is . A gazdasági válság korántsincs legyőzve. A munkanélküliség még mindig nagyon magas az Unióban. Mi németek közösen tudjuk képviselni az értékeinket Önökkkel mondta Merkel egyetemi beszédében.

Szorosan együttmködünk Magyarországgal. Számos kérdésben közös az álláspontunk, Orbán Viktor egy kollega, aki nagyonkomoly kompromisszumokat köt, ő olyan akivel lehet vitatkozni és meglehet állapodni. Nem minden témában azonos a véleményünk ez tény. A demokrácia a liberális és az illiberális kérdésében eltér a véleményünk ez is tény. Úgy hiszem, hogy újra és újra beszélni kell ezen dolgokról. Orbán úr azt mondta van média pluralizmus és nézzem meg mennyi kritika éri őt. Én ezt nem tudom. Elmondtam , hogy nem kell aggódni a civil társadalomtól. A vélemények versenyéből értéktöblet adódik ugyanis, ami hasznos mindenkinek-mondta Angela Merkel.