hirdetés

Állítólag alaptalan állítás, hogy azbeszttel szennyezett területeken dolgoznak a Városligetben ténykedő bontómunkások, és nem is távolították még el a rákkeltő anyagot, állítja a Városliget Zrt. Felreppent a hír, hogy komoly azbesztszennyezés érte a városligeti tavat, és a környezetvédők fel is hívták mindenki figyelmét, nehogy érintkezzen a vízzel, de még a négylábú kedvencek se. Átgondolva, hogy a Greenpeace is csatlakozott a ligetet védők népes táborához, azért elképzelhető, és lehet némi alapja annak, hogy esetleg az azbeszt elszabadult a Városligetben. 

liget113

Megkongatták a vészharangot a ligetvédők, akik szerint a régi Hungexpo épületeinek szétrombolás során egy részen nem távolították el az azbeszt építőanyagot a munkások, holott erre az aktivisták felhívták a bontást végző cég embereinek figyelmét. A rákkeltő azbeszt így a törmelék közé került, belélegzése rákkeltő, és életveszélyes.

A Városliget Zrt.-nél közleményben reagáltak a hírekre. A régi Hungexpo épületek közül az őrbódé teteje tartalmaz azbesztet, ezt a Városliget Zrt. a jogszabályoknak megfelelően bejelentette a kormányhivatalnak. Az itt talált azbesztet „a vállalkozó az ütemezésnek megfelelően, kellő körültekintéssel, a vonatkozó jogszabályok és az irányadó technológiai utasítások szerint fogja eltávolítani”.

Találtak ugyanakkor máshol is azbesztet, amely nem szerepelt a bontási terven, legalább is ez a műszaki ellenőr gyanúja, de erről még nem lehet tudni semmi biztosat, mivel az anyagot még vizsgálja az OMFFI.

Az azbeszttel közvetlenül érintett területen jelenleg munkavégzés nem zajlik, a műszaki ellenőr – várhatóan 1-2 napon belül – a vizsgálat eredménye alapján dönt majd a munkálatok folytatásának módjáról. A jelenlegi helyzet semmilyen formában nem veszélyezteti a környéken lakók és a park látogatóinak egészségét.

Az Esti Újság úgy tudja, a környéken szakértők vizsgálódnak, hogy valóban történhetett-e azbesztszennyezés, és az mekkora mértékű.

(Fotó: archív, illusztráció)