hirdetés

Tucatnyi rendőr, tűzoltó, börtönőr és pénzügyőr, de élsportolók is igénybe vették annak a nyelvvizsgamaffiának a szolgáltatásait, akik ellen most emeltek vádat. Azonban az 1000 gyanúsítottból csak 40 vádlott lett. A vásárlók megúszták, ami valljuk be érthető, hisz hivatásos egyenruhások is érintettek s milyen kínos lenne, ha a vádlottak padján ott ülnének a NAV, és a Belügy tisztjei. Hova lenne a morál, a fegyelem s a tisztelet ?

nyelvvzsga botrány

Tíz éven keresztül működött az a nyelvvizsgacsalásra szakosodott bűnszervezet, amelynek ügyében 2013 tavasza óta folytattak nyomozást, és mostanra, a nyomozás lezárásakor ezer összesen 1009 gyanúsítottja lett. A Pest megyei főügyészség közleménye szerint a nyelvvizsgamaffia szórólapokon és újsághirdetésekben keresett magának olyan kuncsaftokat, akik hajlandók voltak fizetni a német és angol közép- és felsőfokú nyelvvizsgáért. Mindenkitől személyre szabott árat kértek a vizsgáért, 100-900 ezer forintot.
A Budapesten, Vácott és Vecsésen működő nyelvvizsgáztató központokban aztán az ott dolgozók megvesztegetésével a vizsgák előtt megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, amelyekből a vizsgázóknak személyre szóló megoldásokat készítettek, azokat e-mailben küldték el a vizsgázónak. A szóbeli vizsgán pedig előre egyeztetett kérdéseket tettek fel.
Havonta átlagosan harminc embert vizsgáztattak le így, köztük 110 rendőr , 27 pénzügyőr, 28 börtönőr, 48 tűzoltó, valamint ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók és élsportolók is voltak az ügyfelek között.
Az ügyészség az ezer gyanúsított közül 914 személlyel szemben vádelhalasztást alkalmazott, 25 embert megrovásban részesített, míg 40 ember ellen vádat emeltek, ők azok, akiket megvesztegettek.
( HVG-Esti Újság )