hirdetés

Nem adják ki Magyarországnak a gyilkos román dokit egyelőre, így döntött a Legfelsőbb Bíróság. A nyíregyházi vérengzés fő gyanúsítottja ellen előbb le kell folytatni a tiltott fegyverviselés miatti büntetőeljárást Romániában. A bíróság elfogadta azt a védekezést is, hogy Magyarországon embertelen körülmények és bánásmód várna a dokira, és etnikai hovatartozása miatt is súlyos hátrányok érhetnék, ezért sem adták ki egyelőre.
nyiregyhazi-gyilkos-orvosCsak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntető eljárásának lezárulása után adják át a román hatóságok a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvost Magyarországnak, erről hozott jogerős határozatot a bukaresti Legfelsőbb Bíróság.
A férfi Magyarországnak történő kiadását augusztus 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban a legfelső bíróságnál fellebbezett, amely kifogásainak részben helyt adva elhalasztotta kiadatását.

A szerdán kihirdetett jogerős ítélet szerint D. S. addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik a kolozsvári ügyészség által ellene indított bűnvádi eljárásban, illetve – ha a tiltott fegyverviselésért letöltendő szabadságvesztésre ítélik – amíg büntetését letölti, vagy Romániában elrendelik feltételes szabadlábra helyezését.

A bíróság elrendelte, hogy amint megszűnnek az átadás halasztásához vezető okok, D. S.-t helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtása –vagyis Magyarországnak történő átadása – érdekében.

A fellebbviteli tárgyaláson pénteken Lucian Negrutiu, a gyanúsított ügyvédje etnikai érvekre hivatkozva kérte az átadás elutasítását vagy halasztását.

Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított – általa beismert, „sajnálatos” – tettével kapcsolatban pedig kifejezetten ellenséges közhangulat alakult ki.

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított – kiadatása esetén – embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne. Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen – mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta – azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

A Legfelsőbb Bíróság döntése a – kolozsvári táblabíróság által szeptember másodikán elrendelt – 30 napos előzetes letartóztatás hatályát is megszüntette, és elrendelte D. S. azonnali szabadlábra helyezését, amennyiben más ügyben nincs érvényben ellene őrizetbe vételi vagy letartóztatási parancs.

Ez a rendelkezés a kolozsvári rendőrség számára sem egyértelmű, és pontosítást vár a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy valóban szabadon kell-e engednie a nyíregyházi emberölés gyanúsítottját.

Mint arról az Esti Újság is beszámolt, a Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron másnap elfogott D. S.-nél a román rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene. A nyíregyházi gyilkosságot így látta egy szemtanú.