hirdetés

Sok hűhó volt szinte a semmiért? Hiába volthosszú hónapokat előzetes letartóztatásban és háziőrizetben az MSZP-s Simon Gábor. Nem tudták ugyanis kideríteni honnan voltak a kétes és súlyos eltitkolt százmilliói a politikusnak.  Lényegében így lezárult az MSZP egykori elnökhelyettesének ügyében folytatott nyomozás. Sokak szerint így megússza a börtönt. De ne feledjük Zuschlag János volt ex-MSZP-s ügyét aki szintén megtérítette a kárt mégis kapott több mint hat év börtönt.

Simon Gábor

Sokak szerint könnyen megtörténhet, hogy Simon Gábor nem vagy csak nagyon rövid időre kerül majd rács mögé a bíróság jogerős ítéletét követően. Ennek az egyik oka az, hogy a volt országgyűlési képviselő az eljárás során visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot – költségvetési csalás gyanúja esetén ugyanis a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.

Jeleznénk, ha utána fizeti meg a kárt akkor is áll a bírói mérlegelés lehetősége és a korlátlan enyhítés. De ne feledjük el az ex -MSZP-s Zuschlag János ügyét. A politikus ugye itt is megfizetett minden kárt, laza 70milliót.Aztán  lehetőség ide vagy oda Zuschlag bizony több mint hat év börtön büntetést kapott.  Szóval nem olyan egyértelmű az a börtön megúszás.

A Napi Gazdaság szerint biztosnak tűnik, hogy a bécsi bankszámláján található több mint 100 millió forintot Simon megtarthatja, azzal szabadon rendelkezhet.

Más a helyzet a Magnet Banknál fellelt 75 millió forinttal. Emlékezetes, hogy Simon azt állította: csak magyar állampolgársággal rendelkezik, nincs Bissau-guineai útlevele. Az úti okmány pedig, amellyel a budapesti Magnet Bankban számlát nyitottak a nevére, nem létezik. Az persze tény, hogy a pénzintézetnél nyitottak számlát Gabriel Derdak néven, ám a hatalmas összegért borítékolhatóan senki nem jelentkezik majd.

welsz

Az MSZP akkori elnökhelyettesét 2014. március 12-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd a bíróság két hónappal később házi őrizetét rendelte el. Simon – mint az az eljárás során világossá vált – kiváló kapcsolatot ápolt az azóta elhunyt Welsz Tamással, aki más kétes ügyletei mellett afrikai útlevelekkel is üzletelt.