hirdetés

Nagy a baj az ESZOSZ-nál. Több szabálytalanságot talált, ezért felbontotta támogatási szerződését az Emberi Erőforrások Minisztériuma  az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezettel. A NAV írásban válaszolt kérdéseinkre, tájékoztatásuk szerint pedig gőzerővel nyomoznak költségvetési csalás gyanúja miatt. Úgy tűnik, sok munkavállaló valóban futhat a pénze után.

eszosz kovács

Megunta a botrányokat az EMMI és felmondta az utóbbi hetekben sokszor, rossz színben megjelenő ESZOSZ-szal a szerződést. A minisztérium tájékoztatás szerint a szövetkezetnél tett ellenőrzés során 2033 ember munkaszerződését vizsgálták, és az ellenőrök megállapították, hogy az ESZOSZ rendszeresen nem tett eleget törvényi kötelezettségének, a munkabérek kifizetése késedelemmel vagy egyáltalán nem történt meg. Megállapították továbbá, hogy a kedvezményezett olyan projektelemeket finanszírozott a részére kiutalt több mint 733 millió forint előlegből, amelyeket önerőből kellett volna fedeznie.

Ezek alapján a minisztérium írásban közölte a szövetkezettel – a szerződésben foglaltaknak megfelelően – a szerződés elállással való felbontásának szándékát. Az EMMI még 2014 végén írt alá támogatási szerződést a szociális szövetkezettel a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében című projekt megvalósítására, amelynek keretében az ESZOSZ 2840 emberrel kötött munkaszerződést.

A szövetkezet által foglalkoztatott munkavállalók helyzetének rendezése érdekében a minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium illetékes képviselőivel, az érintettek közfoglalkoztatásának és egyéb foglalkoztatási lehetőségeinek megoldására – olvasható az EMMI közleményében.

Az Esti Újság arról számolt be  az ESZOSZ-nál lévő informátorunk tájékoztatása alapján, hogy minden rendben a majd 3 ezer munkanélkülinek munkát adó szervezetnél, hisz a nyomozást megszüntették. Volt is kisebb öröm a vezetőségnél. A NAV azonban írásos kérdésünkre azt írta, hogy nemhogy megszüntették a nyomozást, hanem javában zajlik.

Az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás a NAV Észak-alföldi regionális Bűnügyi Igazgatóságán. A nyomozás érdekeire tekintettel ennél több információt egyelőre nem kívánunk megosztani a nyilvánossággal. Megértését köszönöm – közölte dr. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője az Esti Újsággal.