hirdetés

Korábban azt hírdette mindenki az Operatív Törzs legfőképp, hogy nem kell maszkot hordani. Ez a vélemény mára változott némiképp.  Az állam nem ad ingyen maszkokat az állampolgároknak. Az önkormányzatok próbálkoznak. Siófok közel tízezer maszkot osztott szét. Nos nagy baj, hogy kapni sem lehet a minimális védelmet adó Ffp2-es maszkokat még a patikákban sem, állítólag nem árulhatják.

 

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a patikák körlevelet kaptak, hogy nem ajánlatos ffp2-es maszkokat forgalmazniuk és a vevőknek eladniuk. Az indoklás szerint ez nem egészségügyi védelmi eszköz. Azonban ez a maszk már képes szűrni tudja szemben a sebészi maszkkal a baktériumokat és vírusokat, hisz 0.03 mikrontól szűr az Ffp2 N95-ös maszk.

A körlevél számunkra megdöbbentő. Természetesen megfogjuk keresni az operatív Törzset is, hogy tudnak-e erről de sajnos hetek óta hiába teszünk fel kérdéseket, választ rendre nem kapunk. Ami azt jelenti felesleges kérdezni őket, a válaszadásról maguktól mondanak le.

Természetesen megkérdeztünk több patikust is, akik elismerték a körlevél létét, de nyilatkozni nem kívántak.

Úgy tűnik, aki tényleg védeni szeretné magát a saját pénzéből, nos az sem teheti, mert lehetőség sincs erre.

Siófokon a városvezetés 10 ezer maszkot vásárolt és osztották szét. A településen más is változott, a boltokba már csak maszkban lehet vásárólni.

A Magyar Orvosi Kamara ajánlása után döntöttem úgy, hogy jólenne vásárolunk maszkokat. Ezt a szándékomat megerősítette a testület is. A városvédők és a siófoki polgárőrök osztják ezeket a boltok bejáratánál- mondta Lengyel Róbert, Siófok polgármestere az Esti Újságnak.

Úgy tudjuk több budapesti kerület is tervezi maszkok szétosztását, de ez még nem történt meg nagyon tömegesen.