hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, megszűnik a sokat támadott ESZOSZ szövetkezet. Az államtól közel 3 milliárd forintot elnyerő társaság megkapta ugyanis az EMMI szerződésbontó üzenetét, ami részben érthető volt, hisz rengeteg botrány volt a munkanélkülieket foglalkoztató szövetkezetnél. Háromezer család jövője így megpecsételődött, újra munkanélküliek lesznek.  

ESZOSZ x

Ennyi volt az ESZOSZ állami milliárdokkal kitömött pályafutása. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a botrányokkal küzdő szervezet lehúzza a rolót, befejez minden munkát és perek tucatjait fogja indítani az állammal szemben. A szövetkezet tagjai, vezetői döntöttek is a megszűnésről. Kérdés, hogy felszámolásba mennek, vagy éppenséggel csődbe. Mindezt a szövetkezet egyik tagja, elnöke erősítette meg az Esti Újságnak.

Ennyi volt. Döbbenten állunk az eset előtt, hogy háromezer ember jövőjére mondta ki a végső ítéletet az EMMI. Most kaptuk meg a levelüket, hogy elállnak a szerződéstől. Ez egy sikeres projekt volt, lehet, hogy voltak hibák, de mindent megoldottunk, és sajnos rajtunk kívülálló ok volt, hogy az állam által vállalt több ezer hektárnyi területen nem dolgozhattunk. Természetesen pereket fogunk indítani, hisz így felmondani egy szerződést nem lehet. S nem hagyhatjuk, hogy háromezer ember és család jövője veszélybe kerüljön – mondta Barta Gábor elnök.

AZ ESZOSZ ellen gőzerővel folyik a NAV-vizsgálat. A társasággal szemben ugyanis felmerült a költségvetési csalás és a megtévesztés gyanúja. Úgy kapott ugyanis állami milliárdokat a társaság, hogy az önrészét igazoló dokumentum meglétét ugyan beigazolták, de azt sosem használták fel, pedig kellett volna a kormány és az EMMI szerint is, hisz a projekt és a támogatás elnyerésének ez volt az egyik feltétele.