hirdetés

Elkezdődött a bicskei gyermekotthon vezetőjének és társának a pere. A két vádlottat folytatólagosan, tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal és más bűna vád.cselekmények elkövetésével vádolják. A gyermekotthon ex vezetőjét anno az EMMI is kitüntette és dicsérte. A vádlottak rémtetteikért akár 22 évet is kaphatnak , ha beigazolódik a vád.

bicskei-igazgato-gyermekotthonA tárgyaláson csak a vádirat ismertetése volt nyilvános, a vádlottak és a tanúk meghallgatása zárt tárgyaláson folyt . A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 1996-tól 26 éven keresztül volt a bicskei gyermekotthon igazgatója és egyben 2011 augusztusáig az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja. A másodrendű vádlott 2015 augusztusától 2016 márciusáig gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztensként és növendékügyi előadóként dolgozott az intézményben.

Az elsőrendű vádlott az ügyészség szerint két, 12. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló kiskorúval éveken keresztül – az egyikükkel mintegy hat éven át – szexuális cselekményt végzett. További három, 14 évesnél fiatalabb gyerekkel – egyikükkel mintegy nyolc éven, egy másikkal öt éven keresztül – végzett szexuális cselekményt, egy további ilyen korú tanulót pedig megpróbált rábírni erre, de ő ettől elzárkózott.

Ezen felül az igazgató a vádirat szerint másik két, az intézetben elhelyezett, 18 éven aluli sértettel szemben tanúsított súlyosan szeméremsértő magatartást. Egy további ilyen korú gyerekkel rendszeresen szexuális cselekményt végzett, míg egy másik, 15. életévét be nem töltött kiskorúhoz megpróbált szexuálisan közeledni, súlyosan megszegve ezzel a feladatából eredő kötelezettségét, továbbá veszélyeztetve a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődését.

A másodrendű vádlott egy a nevelése, felügyelete alatt álló, 14 évesnél fiatalabb gyerekkel egy alkalommal szexuális cselekményt végzett. További három esetben pedig – hatalmával és befolyásával visszaélve – 14. életévüket betöltött sértettekkel végzett szexuális cselekményt.

Jászberényiné Király Teodóra, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője az augusztusi vádemeléskor az MTI kérdésére elmondta, hogy az intézményvezető maximum 22,5 év fegyházbüntetést, míg a nevelő legfeljebb 12 éves börtönbüntetést kaphat.