hirdetés

Fordulat az Orbán–Vona találkozó ügyében. A Jobbik elnökének úgy tűnik, enged a miniszterelnök, és a sokat támadott letelepedési kötvények árusítását megszüntetik. Vona Gábor ugyanis csak ebben az esetben támogatja a hetedik alkotmánymódosítást a kötelező betelepítés ellen, amely szívügye lett a Fidesz kormányzatnak.

vona-gabor-mtiVona Gábor kérésének eleget tesz a Fidesz, úgy tűnik. Ezt vetíti már előre a kormányzati kommunikációs államtitkár kijelentése is, miszerint nincs kőbe vésve az alaptörvény-módosítás elfogadásának november 8-ra tervezett időpontja. Sőt van más árulkodó jel is.

Tuzson Bence azt mondta, hogy a kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, amelyet a Jobbik szabott feltételként az alaptörvény-módosítási javaslat megszavazásához. Elmondta azt is, hogy a kötvény megszüntetésének kérdése a jövő heti kormányülésen kerül napirendre, hozzátéve, a kötvények felülvizsgálatának tervét már az utóbbi hetekben jelezték.

Mindez azért is érdekes, mert Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője még hevesen támadta Vonát, hogy hazudik és szavahihetetlen. Azonban a Fidesz–Jobbik paktum nagyon úgy tűnik, meglesz.

Tuzson államtitkár szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a letelepedési kötvények esetleges eltörléséről.