hirdetés

Megérkezett a magyar–szerb határhoz az a mintegy kétszáz gyalogos menekültoszlop, akik Belgrádból azért érkeztek, hogy éhségsztrájkba kezdjenek az elfogadhatatlan, szubjektív és az emberi jogokat figyelmen kívül hagyó magyar ügyintézés miatt, amelynek a szenvedő alanyai a menekültek. A migránscsoport pénteken indult el. Így a szerb–magyar határon kritikussá vált a helyzet, mert így több mint ezer menekült várakozik, hogy beengedjék őket és továbbmehessenek Európába.  

menekült4

Azt mondják a menekültek, azért jönnek, hogy a határzár ellen és az ügyeik embertelen elbírálása miatt tiltakozzanak. Éppen ezért éhségsztrájkba kezdenek először, és bíznak benne, a többi itt lévő közel 800 menekülttársuk is csatlakozik majd hozzájuk. Mint mondják, ezt figyelemfelhívó akciónak tartják, hisz a menekültek ügyintézése lassú Magyarországon, ráadásul naponta alig 30 főt engednek be, s ezek kérelmeit rendre elutasítják, fellebbezésre nem adnak az érintetteknek lehetőséget, és ez törvénytelen.

Mint arról beszámoltunk, pénteken mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak Belgrádból a magyar határ felé gyalog, abban a reményben, hogy ha odaérnek, továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. Útjukat Belgrád külvárosában a rendőrök biztosították.

A szerb–magyar határon jelenleg körülbelül 865 migráns tartózkodik, 650-en a HorgosRöszke átkelő közelében, 215-en pedig a KelebiaTompa átkelőnél. Így ez a létszám ezer fölé kúszik, ami lassan komoly gondot okozhat, főleg, ha mind elkezdenek demonstrálni és éhségsztrájkolni.