hirdetés

Az újpesti önkormányzat kedden kilakoltatott egy nőt. A kilakoltatást annak ellenére hajtották végre, hogy a bérlőnek az utolsó pillanatban ugyan de sikerült rendeznie lakbérhátralékát. Fura és egyben emberinek és megértőnek nem mondható tett volt ez Újpest városvezetésétől. Bár polgármesteri fogadóóra volt a városháza ajtaját állítólag kulcsra zárták, nehogy a kilakoltatott anya és a Város Mindenkié  aktivistái Wintermanntel Zsolt polgármesterrel beszélni tudjon ás útmutatást kérhessenek.  

újpesti kilakoltatásAz újpesti önkormányzat kilakoltatott egy nőt, jóllehet, az utolsó pillanatban adományokból de rendezni tudta az önkormányzattal szemben fennálló teljes tartozását, megegyezést keresve velük. A Város Mindenkié és F.E. bérlő az utolsó pillanatig bízott abban, hogy az önkormányzati vezetők elállnak az elhelyezés nélküli kilakoltatástól és hajlandóak lesznek megegyezni az újpesti anya jogviszonyának rendezéséről. F.E. az utolsó pillanatig megegyezésre törekedett: a kilakoltatás délelőttjén adományokból sikerült összegyűjteni az önkormányzat felé fennálló háromhavi lakbérhátralékának teljes összegét. Ezt az ajánlatot viszont nem fogadta el az önkormányzat, a kilakoltatás végrehajtása során pedig a rendőrség is jelen volt.

Az élőláncot alkotó aktivistákat egyesével eltávolították a rendőrök, akik a Város Mindenkié Mozgalom (AVM) szerint kellő elővigyázatosság nélkül, kifejezetten erőszakosan jártak el, ami miatt az AVM egyik tagja épp az egyik budapesti kórház baleseti osztályán van.

Az élőlánc eltávolítása és a lakás lezárása után az AVM aktivistái és F.E. átvonultak az önkormányzathoz, hogy beszélhessenek a polgármesterrel . Annak ellenére, hogy az önkormányzat honlapja szerint épp ügyfélfogadás volt, ezt a hivatal alkalmazottai letagadták, és nem engedték be az aktivistákat sőt kulcsra zárták a bejárati ajtót. Arról is értesültünk, hogy az önkormányzat egyes munkatársai az épületet a hátsó földszinti ablakokon keresztül hagyták el, attól félve, hogy szembesülnek a kerületi lakásgazdálkodás emberi következményeivel.

Azzal, hogy kilakoltatták bérlakásából, F.E. nem csak azt a nagyjából félmillió forintot vesztette el, amit a lakás felújítására, lakhatóvá tételére költött, hanem budapesti lakhatás híján a kiszámítható jövedelemszerzés lehetőségét is. Az elmúlt napokban több alkalommal, legutóbb a kilakoltatás végén kapott munkaajánlatot, amit azonban budapesti lakhatás hiányában nem tudott elfogadni.

Jelenleg az egyetlen „biztos” lakhatási lehetősége az ország keleti felében, Budapesttől 190 km-re élő rokonainál van, ami lehetetlenné teszi a rendszeres kapcsolattartást kiskorú gyermekeivel. A saját pénzén felújított lakás pedig ott fog állni üresen.

F.E., aki 18 éve újpesti lakos, továbbra is szívesen együttműködne az önkormányzattal, hogy rendezhesse lakhatási helyzetét.