hirdetés

Kiborult a bili Rakamazon. A jelenlegi független rakamazi városvezetés nem élt vissza a kormány jóindulatával, és elhatárolódik az előző városvezetés “felelőtlen tetteitől és mulasztásaitól” – reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a rakamazi vízi tanösvénnyel kapcsolatos kijelentésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere. Sőt inkább lojális volt és próbálta a botránytól menteni mind a várost, mind az illetékes minisztériumokat Bodnár László polgármester, mert elődjei az Uniós százmilliókat nem túl jól használták fel.

rakamaz 1Rakamaz több mint félmilliárd forint európai uniós forrást nyert el egy vízi tanösvényre és fogadóépületre, de a silány kivitelezés miatt nem kaptak használatbavételi engedélyt a mai napig. Lázár János miniszter szerint ennek Rakamaz önkormányzatára nézve súlyos következménye lehetnek.

Nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakozik az EU-s forrásokkal.-közölte Lázár miniszter.

A gazdasági tárca jelenleg is vizsgálatot folytat a beruházás első szakaszáról, a második szakaszra most pályázik a település, de az első részt látva nem sok esélyt lát, hogy megkapja rá a pénzt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bodnár László (Rakamazi Civil Szervezetek Szövetsége), Rakamaz polgármestere közölte, hogy a jelenlegi, 2014 októberében hivatalba lépő önkormányzat volt az, amely az addig évek óta befejezetlen uniós projektet 80 millió forintos kormányzati támogatásból és 60 millió forintos hitelből 2016 júniusára befejezte, elvégezte az addig hiányzó munkákat. Közölte, a létesítmény működéséhez szükséges használatbavételi engedélyeket határidőre megszerezte az önkormányzat, a befejező munkálatok folyamatáról heti rendszerességgel, összesen tizenkét jelentésben a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes hatóságát is tájékoztatták.

A projekt támogatási szerződésében foglaltaknak a jelenlegi városvezetés tett eleget, vagyis ami nem sikerült az előző városvezetésnek öt év alatt, azt a jelenlegi vezetés másfél év alatt fejezte be – közölte Bodnár László. Hozzátette, mivel a befejezett beruházás nem tartalmazott olyan vonzó látványelemeket, amelyek turisztikai vonzerőt biztosítanának, az önkormányzat 2016 májusában pályázatot adott be a rakamazi vízi tanösvény és a hozzá tartozó projektelemek turisztikai vonzerejének növelése.

Az általam vezetett jelenlegi városvezetésnek uniós forrás nem állt rendelkezésére a befejező munkálatokhoz, uniós pénzekkel nem szórakozott, a kormány jóindulatával nem élt vissza – hangsúlyozta a független városvezető.

Rakamaz polgármestere “teljes mértékben” egyetért Lázár Jánossal abban, hogy az uniós pénzzel trükközőket felelősségre kell vonni, és – mint közleményében fogalmazott – elhatárolódik az előző városvezetés felelőtlen tetteitől és mulasztásaitól. Bodnár László megjegyezte, az ügyben az önkormányzat 2015 márciusában ismeretlen elkövető(k) ellen büntetőfeljelentést tett, hozzátéve, jelenlegi ismereteik szerint tart a nyomozás.

Az azonban elgondolkodtató, hogy mire költhette vajon az előző Fideszes városvezetés a tanösvényre elnyert százmilliókat ? S vajon a projektet ellenőrző hivatalnokok vajon miért nem jelezték , hogy baj van az uniós tanösvénnyel. Az is sokat mondó, hogy az önkormányzati választások estéjén, amikor kiderült, hogy Rakamaz Fidesz vezetése elbukott megpróbálták az összes iratot eltüntetni a bukott vezetők, de ezt megtudták akadályozni a helyi civilek. Az is sokat mondó, hogy bár több mint egy éve nyomoz a rendőrség, az uniós százmilliók ügyében gyanúsított még állítólag nincsen. S az ügy legaranyosabb része, hogy egyébként a tanösvényt ünnepélyes keretek közt anno a Fideszes városvezetés átvette és megnyitotta, majd gyorsan be is zárta állítólag.