hirdetés

Meglehet az első politikai vezéráldozata a brókerbotrányoknak. Fót fideszes városvezetőjét hibáztatja  az a vizsgálóbizottság, amelynek tagjai kormánypárti és ellenzéki képviselők. Fót közel 1 milliárd forintját bukta el a hírhedt Hungária Értékpapír brókercégnél, ahol más városok is tartották pénzüket. Ez a brókercég 30 százalékos hozamokat fizetett és ígért, úgy tudjuk.  Bartos Sándor szerint politikai lejárató kampány folyik ellene. A gyanút azonban csak erősítette, hogy eddig igazságügyi szakértő bevonását sokáig nem akarta és akadályozta is állítólag Fót polgármestere.

hungaria gyanúsítottak

Mondhatni, egyre feszültebb a hangulat a fóti önkormányzatnál, Bartos Sándor fideszes polgármester mögül kezd kihátrálni a kormánypárti többségű képviselő-testület. Az önkormányzat által létrehozott ideiglenes vizsgálóbizottság szerint a polgármester is felelős azért, hogy Fót egymilliárd forintot bukott a csődbe ment Hungária Értékpapírral kötött szerződéssel. Állítólag Bartos polgármesternek már a Fideszből is szóltak, hogy próbáljon meg kompromisszumot kötni.

Ez egy olyan jelentés, amelyet a politikai ellenfeleim szavaztak meg– nyilatkozta Bartos Sándor, Fót polgármestere.

A polgármester szerint meg kell várni az Állami Számvevőszék vizsgálatának végét, azt lehet majd hitelesnek tekinteni. Bartos Sándor azt mondta, ő maga is érzi, hogya fideszes többségű képviselő-testület már nem áll teljesen mögötte, de ez nem zavarja, továbbra is Fót városáért akar dolgozni.

Mint ismeretes, Fót Canossa-járása a Hungária Értékpapír brókercég vezetőinek a börtönbe kerülésével és csődjével robbant ki. A képviselő-testület számára ugyanis csak akkor derült ki, hogy Fót városának egymilliárd forintját kezelte a brókercég. A pénzt ráadásul nem állampapírokba, hanem vállalati kötvényekbe helyezték, ami ellentétes a képviselő-testület felhatalmazásával.  A polgármester azt állítja, hogy az önkormányzati rendelet felhatalmazása és a könyvvizsgáló támogató javaslata alapján döntött így. Pikáns részlete a vizsgálati jelentésnek, hogy az első 500 millió forint kezelésének lejártakor dönteni kellett volna annak megújításáról vagy megszüntetéséről, ez viszont nem történt meg. Bartos Sándor polgármester azt mondta, hogy nem kapott jelzést a pénzügyi vezetőtől, akinek szólnia kellett volna.

Emiatt viszont – a vizsgálóbizottsági jelentés szövege szerint – a szerződés határozatlan idejűvé vált, és elvesztette a tőke- és a hozamvédelmét is.

Akárkinek lesz is igaza, az egymilliárd forintnyi közpénz nagy része elúszott.

A képviselő-testület által létrehozott ideiglenes bizottság az elmúlt hónapokban független szakértőket is felkért volna, ám a polgármester három alkalommal nem írta alá az ehhez szükséges megbízási szerződést. Egy alkalommal pedig aláírta, de mire megtette, a szakértő visszamondta a megbízást.

Amennyiben egy igazságügyi szakértői vélemény azt állapítja meg, hogy a polgármester is felelős az ügyben, akkor mindenképpen lépnie kell a képviselő-testületnek. Vagy munkaügyi pert kezdeményeznek a fideszes városvezető ellen, vagy bíróságon kezdeményezik Bartos Sándor tisztségétől való megfosztását.