hirdetés

Akár a biztos halállal is dacolva, de a hajó hídján várta az elrabolt magyar tengerész, hogy felmásszanak a fedélzetre a kalózok. A kalózok fogságában lévő főgépész magyar jól van és él. Azt nem tudni mennyi pénzt követelnek a kalózok a magyar férfiért cserébe de több millió dollárról lehet szó.
demeter hajóAz előírások szerint kellett eljárnia a magyar főgépésznek, éppen ezért esélye sem volt, hogy elkerülje a kalózokkal való találkozást . A parancsnoki hídon várta a kapitánnyal a kalózokat.

A magyar gépész a Demeter nevű konténerszállító hajón szolgált, amikor gépfegyveresek gumicsónakkal megtámadaták őket Nigéria nyugati partjainál, ami ellentétes azon hírrel, hogy a hajó épp kikötött és ekkor támadtak a kalózok.

A magyar férfiért a kalózok váltságdíjat követelnek de ezt a TEK nem árulja el. A korábbi esetekből kiindulva több millió dollárt kérhetnek a kalózok. A TEK és így a magyar állam választhat, hogy fizet vagy megpróbál egy túszmentő akcióban részt venni, amit minden bizonnyal a német GSG 9 speciális kommandó irányítana.

Az elmúlt hónapban ez a negyedik kalóztámadás volt a Niger Delta régióban – tudtuk meg a neve elhallgatását kérő informátorunktól, aki maga is biztosított hajót kalózok által uralt régióban.

A konténerszállító hajók legénysége 20-30 fő, akiknek támadás esetén mindig ugyanazt a protokollt kell követniük, függetlenül attól, hogy van fegyveres biztonsági személyzet a fedélzeten vagy sem. Rádión bemondják, hogy kalóztámadás történik, majd a hajó legénysége lemenekül a hajó óvóhelyére. A legénység akár el is hagyja a hajót mentőcsónakkal, míg a kapitány, a másodkapitány és – ha van – a három biztonsági ember a hídon marad .