hirdetés

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt polgári pert indított Bárándy Gergely szocialista honatya ellen, amelyben egyebek mellett 1 millió forint sérelemdíj megfizetését kéri – közölte az MNB kedden. Bárándy Gergely szerint a jegybankelnök fél, mert bírálni merték. Mindenesetre izgalmas per lesz, az Esti Újság úgy tudja, hogy Bárándy épp médiajogból diplomázott, azaz nagyon jól tudja, hol van a határa a mondatainak.

Budapest, 2013. december 11. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő felszólal az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az MNB közleményében hangsúlyozta, hogy túlmegy a véleménynyilvánítás keretein, hogy az MSZP-s politikus, Bárándy Gergely az Országgyűlés plenáris ülésén lopással vádolta a jegybank elnökét. Ezért Matolcsy György a Fővárosi Törvényszékhez fordult a jogsértés megállapítása érdekében, és egyben elégtételt, sérelemdíj megfizetését kéri, valamint azt, hogy a politikust tiltsák el a jövőbeni jogsértéstől.

Az MNB közleményében felidézte, hogy Bárándy Gergely szocialista politikus az Országgyűlés május 17-ei ülésnapján Rokonok? címmel azonnali kérdést intézett az MNB elnökéhez, és viszontválaszban a politikus lopással vádolta meg a jegybankelnököt. Matolcsy György szerint a képviselő által megfogalmazottak nem tekinthetők a szabad, avagy a politikai véleménynyilvánítás határát át nem lépő kritikának vagy véleménynek, a politikus egyértelmű bűncselekménnyel vádolta az MNB elnökét, valamint környezetét és családját. Hozzátették, Bárándy Gergely kijelentése része annak a politikai hadjáratsorozatnak, amelynek célja Magyarország jegybankjának meggyengítése. Az elnök személyének bűncselekménnyel vádolása ugyanakkor nem tekinthető olyan – politikai eszközként használt – véleménynek, amelyet a jegybank elnökének mint közéleti szereplőnek tűrnie kellene – hangsúlyozták.

Az MNB elnöke továbbra is minden, a jegybank függetlenségét sértő vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít – áll a közleményben.

A beperelt honatya Bárándy szerint  a jegybank elnöke polgári pert indított vele szemben, mert bírálni merte Matolcsy György tevékenységét.

Jól látszik ebből, hogy Matolcsy fél, fél attól, hogy a lavinaszerűen kibukó jegybanki visszaéléseket az MSZP feltárja és nyilvánosságra hozza. Fél attól, hogy számon kérik rajta azt, hogy elnöki ciklusa alatt rokonai hogyan juthattak sok milliárd forinthoz a Magyar Nemzeti Bank és alapítványai pénzéből. Szánalmas lépésével kívánja megfélemlíteni az ellenzéki képviselőket. De ezzel csak két dolgot ér el. Az egyik, hogy mindenki látja már, hogy jó nyomon járunk, a másik, hogy ezután még elszántabban fogom számon kérni Matolcsyt a jegybank zavaros ügyeiről. Legközelebb jövő hétfőn, amikor köteles lesz megjelenni az Országgyűlés ülésén és személyesen válaszolni a „Rokonok 2” című kérdésemre – írta Bárándy Gergely az MNB elnöke által indított perre reagálva.