hirdetés

Elítélték nem jogerősen az ismert lelkészt Donáth Lászlót. A másodjára megismételt elsőfokú eljárásban egymillió forintos pénzbírságot kapott az ex-politikus, aki nem mellesleg Iványi Gáborral is jó kapcsolatot ápolt, és a taláros testület bizonyítottnak látta a szeméremsértés és testi sértés vádját. A korábbi ítéletben a szeméremsértés vádja alól felmentették a lelkészt. Az ítélet nem jogerős.

Kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében találta bűnösnek hétfői ülésén a II. és III. Kerületi Bíróság Donáth László volt szocialista országgyűlési képviselőt és ismert lelkészt.

Donáth ügyében egyszer már kimondta a bíróság a bűnösségét de a szeméremsértés alól felmentette, aztán másodfokon új elsőfokú eljárásra kötelezték a bíróságot és most bűnösnek találtatott a lelkész, ami izgalmassá tette az ügyet. Ez így immáron a második elsőfokú tárgyalás volt, , mert már 2021 októberében egyszer elítélték, ám a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a verdiktet és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

A korábbi politikusnak egymillió forintot kell fizetnie, ha ezt nem teszi meg, akkor fogházbüntetés vár rá. Az ügyészség szerint Donáth László több alkalommal megérintette és szexuális ajánlatokat tett egyik alkalmazottjának.

„Bár a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, a történtekről – a legutolsó esetet kivéve – nem tett említést az intézményvezetőnek, mert – a vádlott vezető pozíciója miatt – féltette az állását” – vélekedett az ügyészség.

Ráadásul a sértett szavahihetőségét illetően egy szemernyi kétség sem merült fel a vádhatóság szerint.

A szexuális zaklatás ügyében annyit sikerült bizonyítani, hogy Donáth László egyszer összekülönbözött a sértett nővel, majd kis erővel megszorította a nyakát. Ezt azért tette, mert egy olyan festmény előtt hagyta a takarítókocsit úgy, hogy azt a volt politikus többször megtiltotta neki.

Az ítélet nem jogerős, a végső szót a Fővárosi Törvényszék mondja ki.

Az viszont már most fura, hogy ebben az eddig bizonyítottnak vélt vádban mi a szexuális zaklatás ? A nyakszorítás ?  Vagy az összekülönbözés a sértettel ?  Mi nem nagyon értjük de bízunk benne a másodfokon eljáró bíróság majd ezt elmagyarázza a köznépnek is.

Tény kérdése, hogy az Eu választások idején Donáth Annát a kormánymédia ezen szexuális üggyel próbálta meg lejáratni és el lehetetleníteni, ami beszédes. Az ügyben már akkor is fura volt, hogyha valakit bántalmaznak az miért épp egy választás hajrájában tesz feljelentést és miért épp akkor tartja fontosnak, hogy az igazság kiderüljön ? Tudjuk miért ezt magyarázni sem kell, de ez így elég életszerűt lenné teszi a Donáth-ügyet.