hirdetés

Egy normális országban, egy demokráciában feltehetőleg vezetőszáron és bilincsben viszik el, ha az ügyészség a helyén lenne, a jegybankelnököt a mostani botrányok után. Mindezt Schiffer András mondta Matolcsy Györgyről, az MNB-alapítványok költéseinek nyilvánosságra kerülése után.

polt-matolcsy

Az LMP frakcióvezetője nem titkolja, hogy szerinte létezik olyan jogi érvelés, amely megalapozza az általa a parlamentben hangoztatott véleményét. Schiffer szerint a közpénzeknek az a volumene, amelyet a jegybanki alapítványok elköltöttek különféle bevásárlásokra – műkincsekre, kastélyokra és egyebekre, sokszor off­shore partnerekkel üzletelve –, már alkalmas arra, hogy az egyébként helyes monetáris politikát veszélyeztesse.

Az MNB elsődleges célja, ahogy azt a jegybanktörvény rögzíti: a legfontosabb az árstabilitás elérése és fenntartása, emellett az alapvető feladatok közé tartozik a pénzügyi rendszer stabilitása és hitelessége fölötti őrködés is. Bármilyen más tevékenységet csak jogszabályokban meghatározott célokkal, az elsődleges cél és az alapvető feladatok veszélyeztetése nélkül végezhet.

Schiffer András úgy látja, ezen a ponton valósulhatott meg a jegybanktörvény megsértése. Az alapítványok túlságosan sokat költöttek olyasmire, ami nem vezethető le a jegybanki célokból, és sokkal több pénz folyt el az alapítványokon keresztül az alapfeladatoktól eltérő beszerzésekre, mint amennyit például az MNB monetáris hatóságként bírságokból beszedett.

Schiffer András szerint a másik, jogilag támadható pont az alapítványok kuratóriumának összetétele, hisz a testületekben különféle szálakon Matolcsy Györgyhöz kötődő személyek ülnek, így a kuratóriumi döntések függetlensége is megkérdőjelezhető.

Az LMP-s politikus álláspontja alapján az alapítványi pénzszórás miatt a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúja fogalmazható meg. Schiffer egyúttal emlékeztetett rá: pártjának van olyan beadott törvénymódosító javaslata, amely az MNB mindenkori nyereségét kötelezően az államháztartás bevételévé tenné, elejét véve a hasonló visszaéléseknek.

(Forrás: 24.hu)