hirdetés

Előzetesben marad a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó békéscsabai Közösségi Misszió két volt vezetője, mert jövő januárig a nyomozás érdekei miatt indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés. A további három gyanúsított házőrizetben várhatja a karácsonyt. Mint ismeretes több milliárd forint állami támogatást szabálytalanul használtak fel és a NAV nyomozói luxus ingatlanokat és luxus autókat foglaltak le.

 

A Közösségi Misszió két volt vezetője, dr. V. Gy. és dr. V. K. marad előzetes letartóztatásban és még a karácsonyt is és az új évet is bizonyosan a dutyiban töltik.

Mint ismeretes különösen jelentős vagyoni hátrányt, több milliárd forintnyit, okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió ügyvezetőit.

A két ügyvezető nem sokkal letartóztatása előtt felvételét kérte a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség békéscsabai szervezetébe, s amint azt Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke elismerte, tagjai is lettek a kormánypártnak.

Az ügyre úgy tudjuk azért derült fény, mert a szervezet több százmilliós kölcsönt adott egy felszámolás alatt lévő cégnek, amely közvetve érintett az egykori Fideszes honatya Simonka ellen indított büntetőeljárásban, bár ezt eddig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta senki. A baj pedig az volt, hogy ennyi pénze nem lehetett a könyvelések szerint az egyházi elszervezetnek.

Az ügy szálait boncolgatva június végén beszámoltak arról is, hogy a költségvetésnek okozott kár nagysága eléri a 8 milliárd forintot, az egyházvezetés pedig 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Egy korábbi belső jelentés szerint: „A bűnkapcsolati rendszer felépítéséhez szükséges az egyház prominens vezetőségének együttműködő és irányító szerepe, amelyre elsősorban az MPE elnöksége mint operatív szerv alkalmas. Az állami közfeladat-ellátáshoz kapcsolódó normatív támogatások törvényi céltól eltérő módon történő felhasználására olyan tévedésbe ejtő és tévedésben tartó gyakorlatot építettek fel, amely csak egyházi elnökségi előterjesztésre, valamint egyháztanácsi jóváhagyással működhet.”

Hírt adtak arról is, hogy 2019 év eleji átvétele után jókora adósságot, tartozás és kifizetetlen számlákat hagyott maga mögött a Magyar Pünkösdi Egyház egy másik intézménye, az ugyancsak békéscsabai központú Adventum Központ egy várpalotai volt alapítványi iskolakomplexumnál. Majd egy budapesti gimnázium kivételével megszüntette az oktatást az intézményegyüttesnél.

„A nyomozás folyamatos, annak várható befejezési időpontjáról találgatásokba nem bocsátkozunk” – válaszolta most a portál kérdésére a Békés Megyei Főügyészség. A Magyar Pünkösdi Egyház az elmúlt hónapokban többszöri megkeresésük egyikére sem válaszolt.