hirdetés

Marad az árstop az alapvető élelmiszerekre, és az üzemanyagra is. A hitelmóratoricmot pedig év végéig meghosszabbította a kormány. A bankszektor nem túl vidám és a benzinkutasok sem. A kormány mostani döntése sokakat meglepett. A nép nagy része sem várta mindezt, persze van, aki szerint ez a minimum, hisz havi 1 milliós fixből könnyen megélnek a politikusok, a nép azonban ezen összeg töredékét keresi csak havonta.

 

Váratlan döntést hozott a kormány. 2022. október 1-jéig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot, a benzinárstop határidejét szintén október 1-jéig tolták ki, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig az év végéig hosszabbították meg a csütörtöki kormányülésen– derül ki Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.

Legutóbb a kormány július 1-jéig hosszabbította meg az árstopokat, vagyis azok két hét múlva véget értek volna.

Tavaly november óta legfeljebb 480 forint lehet egy liter benzin, illetve dízel üzemanyag. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy fokozatosan ki kellene vezetni a benzinár-korlátozást.

Gulyás Gergely miniszter május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók piaci áron juthatnak hozzá.

Az Európai Bizottság levélben szólította fel Magyarországot a szabályozás felfüggesztésére, de a kormány döntésének következménye az is, hogy visszaélésekre csábít a piaci és a hatósági ár közötti 330 forintos különbözet.

Február óta hét alapvető élelmiszer árát is maximálták a tavaly októberi szinten. Az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej.

A kormány szerint az árstopok nélkül jóval magasabb lenne az így is évtizedes rekordokat döntögető, 10 százalék feletti infláció.

A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január 1-jétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a BUBOR nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell érvényesíteni június 30-ig. Ezt a határidőt hosszabbították most meg az év végéig.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke nemrég úgy fogalmazott, hogy a meghosszabbítás éves szinten további 100 milliárd forintjába kerül a bankszektornak.

Senkinek nem jó, ha a piaci működésébe, a magánjogi szerződésekbe az állam különleges intézkedéssel beavatkozik. A kamatstop változtatás nélküli folytatásával szemben ezért a Magyar Bankszövetségnek a közelmúltban volt két konstruktív javaslata. A kamatstoppal érintett ügyfelek többsége egykori devizahiteles, akiket az állam több alkalommal már megsegített, a hitelüket szűkített kamatfelár mellett forintosították, a csökkenő kamatkörnyezetben pedig egyre alacsonyabb törlesztőrészletet fizettek – mondta a Bankszövetség vezetője.

A kamatstop kivezetésével átlagosan az ötödével ugrana meg a törlesztőrészlete annak a 330 ezer jelzáloghitelesnek, aki igénybe vette.

Az Esti Újság több embert , a nép tagjait is megkérdezte a mostani döntésekről.

Engem meglepett, főleg az üzemanyagár stop meghosszabbítása. Természetesen a kormány jól döntött-mondta Egon, Szentesen riporterünk kérdésére.

Nagyon jó döntést hozott a kormány. Ilyen helyzetben, háborúban meg kell védeni a népet és ez az, ez a nép érdekében hozott döntés-mondta kérdésünkre Imre, Csongrád településről.

Azt gondolom ez a minimum a kormány részéről. Az infláció az egekben, az élelmiszerek lassan csillagászati összegbe kerülnek és sajnos a nép többsége nem keres havonta 1 millió forintot, mint a politikusok ott a Kossuth téren. 1 milliós havi fixből ez a nagy drágulás nem érzékelhető. Szóval ez a minimum volt a kormány részéről.-mondta Tibor budapesti lakosunk.

 

( Csákány Tibor )