hirdetés

Tüntettek az ESZOSZ ellen és nem csitulnak a viharfelhők, amely az MSZP politikusai és több állítólagos átvert munkanélküli szerint 2,6 milliárd forintnyi támogatással nem tud elszámolni. Az Esti Újság úgy tudja ezen szövetkezeti milliárdok valamilyen módon a Belügyminisztériumhoz is köthetőek. A demonstrációt a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott székháza előtt tartották. A résztvevők táblákkal és egy petícióval jelentek meg, utóbbiban azt írták, „több mint 2800 becsapott és megalázott munkavállalót képviselnek, akiket a szövetkezet nem vesz emberszámba.”

EZSOSZ-hajdúonline

A tüntetők szerint a bűnüldöző szerveknek akkor is ki kéne vizsgálnia az ügyüket, ha„magas körökben mozgó, talán még politikai közegben is befolyásos személyek állnak a szövetkezet mögött”. Nos, hogy pontosan mi történt nem tudni. Hisz minden fél mást mond. Ráadásul arról még senki sem beszélt de az Esti Újság úgy tudja ez a több mint 2 milliárd forintot a Belügyminisztérium biztosította a szövetkezetnek.  Legalábbis Fidesz közeli forrásokból erről tájékoztatták szerkesztőségünket.

Mint korábban megírtuk Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke múlt héten egy sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól azután, hogy százötven pályázó közül egyetlenként nyert egy TÁMOP-pályázaton,  amelynek célja az lett volna, hogy a rászorultak visszajussanak a munka világába, és tisztességes jövedelmet kapjanak.

Az ESZOSZ 2600 emberrel munkaszerződést is aláíratott, de miután megkapták a támogatást a szövetkezet illetékesei állítólag eltűntek, munka nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, és nem tudják elérni a munkaadót sem.

A szövetkezet pár nappal később közleményben cáfolta a szocialista politikusok állításait. Szerintük a projekt utófinanszírozású, csak akkor kapják meg a támogatást, ha igazolni tudják, hogy kifizették a munkavállalók fizetését. Azt is leírták, hogy a munkavállalók oktatását megkezdték, akik pedig már ezen is túlvannak, azok vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken dolgoznak. Azaz belügyi illetékességi területeken.

Így ez az apró momentum is az Esti Újság értesülését támasztja alá, vagy legalábbis azt a látszatot kelti, hogy a milliárdoknak így vagy úgy de a Belügyminisztériumhoz valamiféle úton módon köze van.

A fizetés Az ESZOSZ szerintük zökkenőmentes volt júliusig, akkor azonban előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramjukban, ennek kiküszöbölésén dolgoznak.

A mostani flashmob tüntetés előtt Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselőasszony és Rónai György ismét sajtótájékoztatót tartott, amelyben azt mondták, nincs nyoma annak, hogy a szövetkezetnek rendelkezésére állt a projekthez szükséges 2,5 milliárd forintos önerő, valamint azt, hogy az ügyben büntető-feljelentést tesznek.

Az ESZOSZ-nál későbbiekben ígértek tájékoztatást de most más egyéb fontos elfoglaltságuk van.

( Fotó: hajdúonline )