hirdetés

Hasít az omikroni variáns Magyarországon is. Most újabb 46 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, az eddigi 15 eset után, írja a koronavirus.gov.hu. Sajnos a 18 év alattiak harmadik emlékeztető oltását még mindig nem engedik, regisztrálni sem lehet és az oltópontokról is elküldik a kamaszokat pedig az omikron gyors terjedése miatt nagy szűkség lenne ezen kamaszoknak is a harmadik oltásra.

 

Korábban 15 omikron-fertőzöttet szűrtek ki, így szó szerint megnégyszereződött és 61-re nőtt az igazoltan omikron variánssal fertőzött személyek száma Magyarországon pár nap alatt. Sajnos a valós szám enni jóval több lehet.

A kormányzati tájékoztatóban azt írják, az omikron vírusvariáns már több európai országban erősen terjed, és ragályosabb az eddigi variánsoknál, ugyanakkor a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat.

Kásler Miklós EMMI miniszter is csak ennyit közölt: Egyre többet tudunk az omikronról, de messze nem tudunk még eleget.

Az omikron lényegesen gyorsabban terjed, mint a delta mutáció, és a duplázódása másféltől három napig tart.

Továbbra is kérik az oltatlanokat az első oltás mielőbbi felvételére és a korábban oltottakat a megerősítő felvételére, mert minden variánssal szemben jóval nagyobb a védelem az oltással, mint anélkül.

(CsT)