hirdetés

Fordulat a fideszes honatya, Mengyi Roland és állítólagos társainak a büntetőügyében. Értesüléseink szerint a politikus gyanúsítotti kihallgatása után szinte azonnal szabadon engedték a költségvetési csalási ügyben hónapok óta előzetesben lévő két személyt, köztük a pályázatíró kismamát is. Ez az intézkedéssorozat pedig már azt is mutatja, hogy sokak nagy bánatára nem ez lesz az évtized bűnügye.
mengyi -borsodmegyeÚgy tűnik, hogy a fideszes és egyben gyanúsított képviselő, Mengyi Roland kihallgatásán komoly fordulatok történhettek, hisz a költségvetési csalási ügyben hónapok óta előzetesben lévő személyeket szinte azonnal szabadlábra helyezték. Értesüléseink szerint a börtönből a kismama pályázatíró is úgy  szabadult, hogy maga az ügyészség kérte azonnali hatállyal az előzetes letartóztatások megszüntetését, pedig várhattak is volna, hisz a két gyanúsított előzetese mostanában járt volna le.

Feltehetőleg Mengyi a gyanúsítotti meghallgatásán olyan dolgokat tudott elmondani, netán bizonyítékokat becsatolni, ami sok mindent más megvilágításba helyezett. Az azonban tény, hogy Mengyi képviselő kihallgatásával az a lehetőség, hogy összebeszéljenek a gyanúsítottak, megszűnt, és mivel az országgyűlési képviselővel szemben sem alkalmaztak semmiféle kényszerintézkedést, így az állítólagos bűntársait sem tarthatják fogva. Ráadásul a szökés, elrejtőzés veszélye pedig fenn sem állt. Így kijelenthető az is, hogy a fideszes honatya meggyanúsításának örültek a gyanúsított társak, de csak azért, mert Mengyi ilyenformán elhozta a szabadságukat. Az ügy jelentőségét egyébként az is jelzi, hogy senki sincs előzetesben.

Mint ismert, a 168 Óra írt arról augusztus elején nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. A hetilap akkori információi szerint a „szokásos” 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót „alkotmányos költségként” egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.
Mengyi Roland közleményben reagált a cikkre. Azt írta, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, „lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé”. Hozzátette, hogy amennyiben a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kéri mentelmi joga felfüggesztését.
Kezdetben a NAV nyomozói figyelték a  fideszes országgyűlési képviselőt, amikor vélhetően átvette a  kenőpénzt, de az ügy – mivel felmerült a politikus  büntetőjogi felelőssége – átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Két héttel azután, hogy kirobbant a botrány, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés gyanúja miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről szeptember közepén a képviselők  egyhangúlag, 167 igen szavazattal mellett döntöttek.