hirdetés

Már kézbesítik az október 2-ai, kvótabetelepítésről szóló népszavazás értesítőit a választópolgároknak. A Nemzeti Választási Iroda mintegy 8 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választónak küldi ki a leveleket. És van, aki levélben is szavazhat majd. A többség persze nem.

kvótaellenes népszavazás

Nagyüzem a postákon. Már kézbesíti a posta az érintett, mintegy nyolcmillió választópolgárnak az októberi népszavazásról szóló értesítőt – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Irodaelnöke. A választásra jogosult, magyarországi lakóhellyel rendelkező 7 millió 994 ezer 600 választó mellett 260 ezer határon túli választópolgár is szerepel a névjegyzékben.

Az NVI elnöke közölte, hogy a nyomda a hétvégén elkészítette az értesítőket, amiknek legkésőbb augusztus 15-éig postára kell kerülniük. Ha valaki nem kapja meg, akkor azt a jegyzőnél – aki a helyi választási iroda vezetője – jelezheti, ilyenkor új értesítőt állítanak ki.

A most kiküldött értesítőben szerepel a szavazás helye és ideje.Az értesítő azonban nem feltétele a szavazásnak, csak arról tájékoztatja a választópolgárt, hogy szerepel a névjegyzékben. A szavazás feltétele az, hogy a választó igazolni tudja személyazonosságát és lakcímét érvényes okmányokkal.

Pálffy Ilona beszélt arról is, hogy aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, szeptember 30-án 16 óráig kérheti átjelentkezését egy másik településre a lakcím szerinti választási irodától vagy a valasztas.hu oldalon.

Akinek van magyarországi lakcíme, és a voksolás napján nem tartózkodik Magyarországon, a külképviseleteken szavazhat. Ehhez szeptember 24-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől vagy szintén a valasztas.hu oldalon.

A mostani kvótaellenes népszavazás érdekessége, hogy magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de a névjegyzékbe regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak, ők augusztus végén kapják meg a szavazási levélcsomagot.

(Fotó: MTI)