hirdetés

Az Esti Újság úgy értesült, hogy az elmúlt hetekben sokat emlegetett ESZOSZ szövetkezet ellen költségvetési csalás és megtévesztés gyanúja miatt indított NAV vizsgálatot megszüntették. Mint ismeretes, több száz munkanélküli is tüntetett az elmúlt hónapokban, hogy a súlyos uniós milliárdokat elnyerő cég nem fizeti ki a járandóságaikat. A baloldal több politikusa is sokat szólalt fel a szövetkezet ellen.

ESZOSZ x

A NAV górcső alá vette a hírbe hozott ESZOSZ szövetkezetet, amely arra kapott állami és uniós milliárdokat, hogy a munkanélkülieket, közel 3 ezer főt visszavezet a munkába, fizetést ad nekik, oktatja őket, képzi, megbecsüli az alkalmazottakat és közben biomasszát termelnek nagy tételben. A tervek mind szépek voltak papíron, de valaki feljelentette a szövetkezetet, hogy átverés az egész. A munkások nem kapnak pénzt és igen nagy a baj, mert nem tudni, mi lesz az elnyert milliárdokkal. Az adónyomozók költségvetési csalás gyanújával kezdtek el vizsgálódni. Meg megtévesztés miatt is, mert a szövetkezet bár beigazolta, hogy van saját önrésze a projekthez (úgy tudjuk, egy izraeli bank garanciájáról van szó), nem is kevés, ez állítólag már meg sincs.

Nos, a projekthez az állam garantálta, hogy a szövetkezet az állami erdőkbe bemehet és az aljnövényzetet felhasználhatja több ezer hektárnyi területen. Nos, ebből állítólag alig teljesült valami, ami az ESZOSZ-nak semmiképp sem róható fel hibaként.

Az ügyben az EMMI és a Miniszterelnökség is vizsgálódott. Hibákat találtak, de nem olyan vészeseket állítólag.

Az Esti Újság úgy értesült, az ESZOSZ elleni NAV-nyomozást megszüntették. Természetesen megkerestük és várjuk a NAV válaszát. Az ESZOSZ elnökének is várjuk a visszajelzését, hogy megerősítse vagy épp cáfolja értesüléseinket.