hirdetés

A verseny hevében égnek és pörögnek a séfek. Kiválasztották ugyanis az alapanyagokat az első versenyfeladathoz a Bocuse d’Or résztvevői a Sirha Budapest élelmiszer-ipari kiállítás piacterén, a Hungexpo Vásárközpontban, és ezzel megkezdődött a nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének hivatalos programja.

bocouse dor-mti

A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensdöntőjét kedden és szerdán, első alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Európa húsz országából érkezett séfeknek segítőikkel egy hal- és egy vadételt kell megalkotniuk a rendelkezésükre álló 5 óra 35 perc alatt, dunai kecsegéből és annak ikrájából, illetve magyar gímszarvasból.

A versenyzőknek a halételhez csak a számukra biztosított piacról szabad beszerezniük az alapanyagot: zöldségeket, gyümölcsöket, salátaféléket, zöldfűszereket, csírákat. A kontinensdöntő pikantériáját az adja, hogy három meglepetésfűszerből mindkét napra kisorsolnak egyet-egyet: a kedden versenyző tíz csapatnak a tárkonyt kell majd felhasználnia.

A vadételhez minden hozzávalót a csapatok hoztak, de szigorú szabályok írják elő, hogy melyik alapanyag mennyire lehet előkészítve. A verseny történetében még sosem fordult elő, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez állítólag hosszú hónapok csatája volt a francia szervezőkkel.

A verseny valamennyi kapcsolódó eseményén kizárólag magyar borok kerülnek a poharakba. A szervezők a Kárpát-medencei fajtákra hívják fel a figyelmet, ezért a furmintra, a kékfrankosra és a kadarkára épül a borsor.

A Bocuse d’Or világdöntőjét 2017-ben rendezik meg Lyonban, a világ legjobb séfje címért a kontinensdöntők legjobbjai szállhatnak harcba. Az európai döntőre húsz nemzet séfjei érkeztek Budapestre, közülük tizenegyen juthatnak ki Lyonba. Magyarországot Széll Tamás, a 2013-as világdöntő 10. helyezettje képviseli, commis-ja (segítője) Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a csapatkapitány pedig Szulló Szabina lesz.