hirdetés

Elkezdődött és javában zajlik az Észak-Pesti Kórház, régi nevén orosz tiszti kórház egészségügyi fejlesztése. A XV. kerületi városvezetés a korszerű modern mentőállomás mellett most ide költözteti Pestújhelyre a tüdőszűrő állomást. Alakul szép lassan és csendesen egy kis modern egészségügyi központ, egy méltó helyen.
oroszkorhaz-epitkezesNemcsak Pestújhely, hanem az egész XV. kerület egyik legrégebben húzódó, megoldandó feladata az egykori Észak-Pesti Kórház elhanyagolt és rendezetlen területének és egyes műemlékvédelem alatt álló épületegyüttesének a hasznosítása.

Nemrég Pestújhelyen ezen a hatalmas területen épült fel egy modern mentőállomás. Pár járóbeteg-rendelés már régóta itt működik az exorosz tiszti kórház egyik műemlék épületében. Most pedig már javában épül egy régi épület átalakításával a tüdőszűrő állomás új otthona, amely hosszú hosszú évtizedek után méltó helyére kerülhet. A tervek szerint jövőre el is készül az új komplexum a kórház területén. Sőt, ha minden jól megy, további egészségügyi egységek települhetnek át ide, Pestújhelyre, amely a környék mini egészségügyi fellegvára lehet hamarosan.

Mint ismeretes, a magyar állam 2014-ben ingyenesen átadta önkormányzatunknak a kórház állami tulajdonban lévő 50%-át. Mindez azért érdekes, mert éves szinten súlyos tízmilliókat költöttek a terület őrzésére, de mindhiába, mert ami vihető volt, azt vitték a tolvajok. Az is szintén megmosolyogtató, legalábbis a buta és elhibázott politika részéről, hogy az orosz hadsereg 27 éves távozása után itt egészségügyi központ épülget. Érdekes mindez azért, mert az oroszok legmodernebb orvostechnológiával felszerelt kórháza volt ez a pestújhelyi objektum. Olyan csodákkal és műszerekkel, amire mindenki csak ámulva-bámulva nézett. Bizony, nemhiába volt ez a tiszti kórház.  S mindezt itt hagyták volna nekünk az elkergetett oroszok, ma már szintén barátaink, sőt kórházként működhetett volna a szuper egészségügyi központ, a kerületi betegeket ingyen ellátva. Nos ebből nem lett semmi, azaz lett, a tovaris konyec kampány és most itt áll egy halom rom, amelynek az újrahasznosításához minimum 30 milliárd forint kellene.