hirdetés

Szombat hajnalban Budapesten 25,3 Celsius-fokot mértek, ezen a napon 1962-ben volt a legmelegebb idáig szintén a fővárosban, akkor 23,7 fokot mértek. Ma napközben van ahol 37 fok is várható, ott az este sem hoz enyhülést, csupán 31 fokra hűl le a hőmérséklet.

hőség

A június 25-i új fővárosi és egyben az országos minimum-hőmérsékleti rekord 25,3 fok lett, ezt a fővárosban az Állatkertben mérték – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Fonyódon 23,8, Budapesten, a lágymányosi állomáson 23,9 fokot rögzítettek hajnalban.

Pénteken a fővárosi legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord dőlt meg a budapesti 35,7 fokkal.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet általában 33–37 fok között alakul. Késő estére 24–31 fokig hűl le a levegő. Így a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27–28 fok körül lesz.

A tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

A késő délutáni, esti óráktól kezdődően főként az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön, továbbá az Alpokalján és a délnyugati határvidéken lehetnek elszórtan zivatarok, amelyet viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérhet.

A felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt Somogy, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

(Fotó: MTI)