hirdetés

Jól jövedelmez a gyógyszerhamistás. egyre több bűnszervezet specializálódik ezen új iparára. Migí régen az olaj ment, most a pirulák. Kiterjedt nemzetközi gyógyszerhamisító hálózatot számoltak fel Ausztriában, Magyarországon és Nagy-Britanniában egy összehangolt nemzetközi rendőrségi művelet keretében. A szervezet vezetőjét Bécsben kerítették kézre az osztrák hatóságok.

kutasi rendőrség

Andreas Holzer, az osztrák bűnügyi hatóság szervezett bűnözésre szakosodott irodájának vezetője arról számolt be, hogy a bűnbanda elsősorban különböző életmód termékekkel – étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal – kereskedett az interneten, és 20 ezer embert károsított meg. A hamisított, egészségre veszélyes tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő.
A 3 millió eurós forgalmú hálózat működésére 2012 szeptemberében, Spanyolországban lettek figyelmesek a hatóságok. Az Europol és az Eurojust nemzetközi szervezetekkel együttműködésben, több hónapig tartó nyomozás után hétfőn hajnalban hajtották végre a hatóságok összehangolt akciójukat a szervezet ellen több európai országban, köztük Magyarországon, Ausztriában és Nagy-Britanniában.
Az osztrák hatóságok összesen nyolc embert vettek őrizetbe, köztük a szervezet vezetőjeként számon tartott 44 éves izraeli férfit. Magyarországon és Ausztriában a hatóságok összesen mintegy húsz házkutatást tartottak, és átvizsgáltak egy hotelszobát is. A nagyszabású akcióban részt vevő 120 nyomozó 130 ezer euró készpénzt és egymillió hamisított tablettát foglalt le.
Az osztrák hatóságok azért időzítették hétfő hajnalra rendőri akciójukat, mert a szervezet több külföldi tagja Bécsben tartózkodott, ahol előző este családi összejövetelre gyűlt össze egy luxusszállodában.
Londonban két embert vett hétfőn őrizetbe a Scotland Yard a hamisított gyógyszerekkel való kereskedés miatt. Emellett befagyasztották a szervezet Nagy-Britanniában vezetett 49 számláját, valamint a bűnbanda három osztrák, három ciprusi, hét szlovák, egy magyar, valamint egy belga pénzintézetnél nyitott folyószámláját is. A bankoknál a hálózat mintegy egymillió eurót tartott letétben.