hirdetés

Néhány éve selejteztek le sok-sok ezer honvédségi Kalasnyikovot. Egy nemzetközi szervezet szerint az IÁ terroristái magyar AK géppisztolyokat is használtak. Kínos, ha igaz. Az is kínos, hogy miközben keményen migránsozunk, terroristázzuk őket, meg Sorosozunk, épp a mi fegyvereinkkel gyilkolták a védtelen embereket. A HM egyelőre meg sem szólal. Kérdés, miként kerülhettek  a leselejtezett magyar fegyverek a az Iszlám Államhoz?

 

ak 63Magyar fegyverek is vannak az Iszlám Állam katonáinál. A háborús zónákban használt fegyverek eredetét kutató, uniós forrásból működő nemzetközi szervezet jelentése alapján.  A jelentés alapján 132 magyar gyártmányú fegyvert találtak az Iszlám Állam arzenáljában, köztük 112 AK 63-as géppisztolyt.

A Magyar Honvédség rendszeresen értékesíti a kiselejtezett eszközeit, amelyeket cégek vesznek meg, amelyek tovább értékesítik ezeket. Legyen ez tank, helikopter, páncélozott jármű vagy épp géppisztoly. 2013-ban 28 ezer AK-63-ast adtak el, 2014-ben pedig 1400-at.

Az Esti Újság úgy tudja ezen leselejtezett katonai eszközöket többnyire orosz vagy ukrán érdekeltségű cégekhez kerültek, természetesen magyar vállalkozásokon keresztül.

Az RTL Klub rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnak egy más témában tartott sajtótájékoztatóján, hogy hogyan kerülhettek magyar fegyverek az Iszlám Államhoz, és azon fegyverekről van-e szó, amelyeket a HM értékesített, de nem kaptak választ, mert a sajtótájékoztatónak nem ez volt a témája. S mint az köztudott a Fidesz éra alatt csak arról lehet kérdezni, ami egy sajtótájékoztatónak a témája. Ennyit a sajtószabadságról.

Az LMP-s Demeter Márta azt mondta, szerinte a katonai titkosszolgálatnak is vizsgálnia kéne az ügyet, de ha ők nem tisztázzák, akkor parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez az ügyben..