hirdetés

Az orosz hadsereg ukrajnai inváziója miatt a magyar kormány a Facebook-on közölte: magyar katonákat küld a keleti országrész irányába.A magyar alakultak fő feladata a fegyveres csoportok behatolásának megakadályozása.

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter így indokolta kedden a döntést: fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe.

A nemzetbiztonsági kabinet reggeli ülésén Orbán Viktortól a Honvédelmi Minisztérium a következő feladatot kapta: meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon betörni, hogy az ország területén manővereket hajtsanak végre.

Benkő leszögezte, hogy Magyarországon nem kell félniük az embereknek, viszont a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie.

A miniszter szerint, ha Ukrajnában tovább romlik a helyzet, akkor nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem az kiterjedhet Kijev és Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak.

Az orosz-ukrán válság tegnap új fordulóponthoz érkezett: Vlagyimir Putyin orosz elnök este elismerte a két szakadár „népköztársaságot”, Donyecket és Luhanszkot. Ezzel a lépésével Moszkva kétségbe vonta Ukrajna területi integritását, és az uniós, valamint a NATO tagországokat egyaránt válaszlépésre kényszerítette.

( Predrag M.)