hirdetés

Sorozatvető rakétákat, Kalasnyikov-lőszereket és más hadifelszerelést szállított szigorúan titkos küldetéseken a magyar állam Iránnak. A fegyvereket a MAHART, Budapest nevű hajója juttatta célba az irak–iráni háború idején a 80-as években. Feltehetőleg nem ez volt az egyetlen fegyverszállítmány az utóbbi évek véres háborúiban.

 budapest 2

A véres háború során Magyarország titokban Irán hadigépezetét táplálta a Mahart tengerjáró hajóin vitt fegyverszállítmányokkal. Minderről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának folyóiratában közzétett tanulmányból. A Budapest nevű tengerjáró hajó például 1988. január 1-jén érte el az iráni Bandar-Abbasz kikötőjét. A magyar legénység ott szembesült a háborúval.

Az iráni kikötésnél több kilőtt külföldi kereskedelmi hajót, vízen lángoló járművet láttak, a Bandar-Abbászból történő kihajózás során pedig el kellett szökni a túlságosan vendégmarasztaló iráni parti őrség elől – állapította meg a tanulmány szerzője, Orbán-Schwarzkopf Balázs.

budapest

Mivel a fegyverszállítást nemzetközi egyezmény is tiltotta, a matrózoknak otthon azt kellett mondaniuk, hogy az indiai Bombaybe indulnak. Nagy Gábor tengerész azonban óvatlanul kikotyogta az államtitkot.

Épp most jöttünk vissza a Hormuzi-szorosból. Iránnak vittünk 20 000 db lejárt rakétát, BM-21 sorozatvetőkhöz. Jó mi? A Sió ugyanezt csinálta, és mi is megyünk még egy kört 50 000 darabbal. Ha most se lőnek belénk, akkor soha! – írta sorkatonai szolgálatot töltő barátjának a laktanyába. A képeslap az ezredparancsnok asztalán landolt, a tengerész ennek ellenére megúszta megrovással az államtitoksértést.