hirdetés

Több mint tíz bank és pénzintézet próbálja meg bizonyítani a Fővárosi Törvényszéken, hogy tisztességesen jártak el az ügyfelekkel szemben s izgult mindenki emiatt ma de mindhiába. A bankok ügyében szeptember 16.-án lesz ugyanis a verdikt. Az már tény, hogy minden indítványát elutasították a hitelintézeteknek a mai napon s borítékolható az is, hogy a bankok az ítélethírdetés után nemigazán fognak örülni.

devizahiteles perek

Jó egy hete tartanak már a perek. Eddig négy pénzintézet veszített az állam ellen, 16 esetben pedig későbbre halasztották a döntést. Utóbbiak között lesz olyan, amelyeknél már a jövő héten szintén elsőfokú ítélet várható.Újabb perek is indulnak, csak hétfőn tizenegy. A bíróságoknak rövid határidőn belül el is kell bírálniuk a kereseteket.Szombaton Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: már szeptemberben tárgyalhatja az Országgyűlés azt a törvényt, amelynek alapján tisztességesen ki kell számolni, mivel tartoznak a bankok az ügyfeleiknek, illetve tisztázni kell, hogyan térítik majd meg ezt az összeget – hangzott el a Híradóban.

Szeptember 16-ára halasztotta az ítélethirdetést az Unicredit Leasing-, az Unicredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az Erste Lakáslízing Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

A hétfői tárgyalásokon mindhárom hitelintézet azon az állásponton volt, hogy az érintett szerződéses feltételek tisztességtelenségét kimondó törvény sérti a jogállamiság és a jogbiztonság alkotmányos alapelvét, a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, és aránytalan tulajdonkorlátozást eredményez. Ezért arra kérték a törvényszéket, forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió Bíróságához. Ezeket az indítványokat a törvényszék kivétel nélkül elutasította.
Az Erste Lakáslízing Zrt. jogi képviselője egyúttal pénz- és tőkepiaci szakértő bevonását és zárt tárgyalást indítványozott, azonban a bíróság ezt a kérelmet is elvetette.

Ma már a Porsche Bank, a Sberbank, és a Savaria Takarékszövetkezet ítélethirdetését is elhalasztották.