hirdetés

A 2008-as roma gyilkosságok egyik helyszínén, Piricsén megtámadták egy autóst, aki elsodort egy ittas gyalogost. A feldühödött rokonok mondhatni pórul jártak és ráfizettek a lincselésre. Két napon belül ugyanis bíróság elé állította a Nyírbátori Járási Ügyészség a garázda két piricsei férfit, akit el is ítélték több évre, és előzetes letartóztatásban maradnak a jogerős ítéletig. 

piricsei balhé

A vádirat lényege szerint a sértett gépkocsijával 2016. június 12-én a kora esti órákban Piricse község egyik utcáján szabályosan közlekedett, vele utazott a felesége és a 9 éves kisfia is. A menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávban egy 4-5 főből álló gyalogoscsoport haladt, akik közül egy ittas nő hirtelen a személygépkocsi elé lépett, azonban a sértett fékezés ellenére sem tudta elkerülni a balesetet, így a nőt elütötte, aki ettől a földre esett.

A gépkocsi vezetője azonnal kiszállt és segítséget akart nyújtani, azonban a szintén ittas állapotban lévő vádlottak – egyikük az elgázolt nő férje, másikuk pedig a testvére – a gépkocsihoz mentek, majd annak szélvédőjét egy kővel betörték. Ezt követően a sértettet megpróbálták kirángatni az autóból, illetve ugyanígy jártak el a feleségével is.

Az eseményeknek egy járókelő vetett véget, aki az egyik vádlottat elhúzta a gépkocsitól, miközben a sértett tolatni kezdett a járművel, amelynek során nem észlelte, hogy a gépkocsit rugdosó másik vádlott lába beakadt a betört szélvédőbe, amitől a vádlott a földre került. A sértett áthajtott a földön fekvő vádlott lábán. Ekkor már 10-15 fős csoport vette körül a gépkocsit, akik szintén hangoskodtak és támadóan léptek fel a járműben tartózkodókkal szemben – közölte dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.

A gépkocsi vezetőjének házastársa 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett, a járműben pedig 180 000 forint kár keletkezett.

A rendőrség másnap őrizetbe vette a két vádlottat, akiket a Nyírbátori Járási Ügyészség gyorsított eljárásban 2016. június 14-én a Nyírbátori Járásbíróság elé állított. Az ügyész csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta a két férfit, akiket a bíróság két év tíz hónap, illetve három év börtönbüntetésre ítélt, egyidejűleg az előzetes letartóztatásukat is elrendelte.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

Mint ismeretes, Piricse volt az egyik helyszíne a 2008-ban elkezdett tragikus és sokkoló roma gyilkosságoknak. A település lakói úgy tűnik, szinte mindenre erőszakkal felelnek, még arra i,s ami nem az.

(Fotó: illusztráció, Piricse)