hirdetés

Rendőrök gyűrűjében elvitték az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, Móra Veronikát. Erős Barbara, a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány stratégiai igazgatója azt mondta: úgy tudja, nem vitték be a rendőrségre, csak a lakására kísérték, hogy vezető saját laptopját is megvizsgálják. A Nemzeti Nyomozó Iroda reggel fél kilenc körül, előzetes bejelentés nélkül vonult ki a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárs alapítvány irodájához, és a Demnethez. Szolidaritásból este több szervezet is tüntetést szervezett az alapítványok épületei elé.

Mora Veronika Okotars

Reggel kilenc óra előtt nem sokkal vonultak ki a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai az Ökotárs Alapítvány, valamint a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány irodájába. A nyomozók laptopokkal érkeztek az épületekbe és azonnal megkezdték a vizsgálódást. Úgy tudjuk, a hatóságok nem léptek föl durván, ugyanakkor az alapítványok munkatársai nem használhatták a vezetékes telefont és a saját mobiltelefonjaikat sem.

 

Az ORFK kommunikációs osztálya a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében közölte, hogy hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, ezért tartanak házkutatást az Ökotárs Alapítvány irodájában.

Erős Barbara, a Demnet stratégiai igazgatója közölte:

„ Hozzánk azért jöttek, mert minden, ami az Ökotárssal összefügg az minket is érint, hiszen mi vagyunk a lebonyolító konzorcium”.

A vezető elmondta, hogy a rendőrök egy listát hoztak magukkal. Tizenhárom civil szervezet neve szerepelt rajta. Egyebek mellett a Krétakör, a NANE, több melegszervezet, a TASZ, valamint a Transparency International Magyarország.

„Elvittek egy szervert, a laptopomat, egy dossziét. Sajnos elvittek egy olyan anyagot is, ami nem a Norvég Alaphoz tartozik. Ezekről kaphatunk másolatot, így a munka folyik tovább és nem áll le – mondta Erős Barbara, majd az alapítvány nevében hozzátette: vitatjuk az egész eljárást és a nyomozás jogszerűségét.

A délelőtti órákban Papp Réka Kinga, a 4K! szóvivője hangsúlyozta, hogy kifogásolja a rendőrségi eljárás menetét. Szerinte ez a módszer félelemkeltés az Ökotárssal szemben, ezért tüntetést szerveztek este hat órára. A tüntetés bevezetéseként egy magánember jelent meg a Szerb utcában, és demonstrálni kezdett a bejáratnál az Ökotárs Alapítványnál zajló házkutatás ellen. Gulyás Balázs szerint a miniszterelnök ugyanolyan módszerekkel akar leszámolni a civilszervezetekkel, ahogyan tette ezt Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök. Emlékeztetett arra, Orbán Viktor 1990 előtt külföldről, a Soros Alapítványon keresztül jutott támogatáshoz. „Nem engedhetjük, hogy visszatérjen az 50-es évekbeli politika” – mondta.

A lakók beszámolói szerint a rendőrség napok óta készülhetett a razziára, hiszen a szomszédos Fejér György utcában – ahova az autóikat leparkolták – két napja megállási tilalmat jelző táblákat helyeztek ki.

Hétfőn délután fél kettő előtt nem sokkal jött ki először két nyomozó az épületből. Hogy mit hoztak el a táskában az irodából, arról tájékoztatást nem kaptunk.Este hat óra előtt pár perccel vitték el a rendőrök Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját. A Szerb utcai épület előtt addigra összegyűlt több száz fős tömeg eközben folyamatosan azt skandálta:

„Rendőrállam, rendőrállam!”.

Kérdésünkre Erős Barbara, a Demnet stratégiai igazgatója azt mondta, úgy értesült, hogy Móra Veronikát nem vitték be a rendőrségre, csak a lakására kísérték, hogy a saját laptopját is megvizsgálják.

A demonstráción többek között megjelent Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje is.

Ha megválasztanak, akkor támogatni fogom a civileket és nem üldözni. Szerintem aránytalan az intézkedés, ami történt. Néhány könyvelési probléma, ha egyáltalán volt ilyen, nem igényli a készenléti rendőrség kivonulását – jelentette ki.

Mécs Imre korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő szerint is felháborító, hogy a rendkívül szűkös civil támogatásokat is le akarja „nyúlni” a kormány.

„Hihetetlenül ostoba dolog ez, hiszen a Norvég kormány az egyik leghiggadtabb, legnyugodtabb és legliberálisabb kormány Európában. És az ő jótéteményeiket, segítségüket kifogásolni és rendőri zaklatást produkálni több mint öngyilkosság a kormány részéről” – vélekedett Mécs Imre.

A tüntetők békésen vonultak át a másik alapítvány épülete elé. A menet közben „demokráciát” követeltek a demonstrálók, és ismét elhangzott a „rendőrállam” felkiáltás. A tömegben ott volt Juhász Péter is, az Együtt-PM belvárosi polgármester-jelöltje.

„Nyilvánvalóan koncepciós eljárás, ami zajlik és nyilvánvalóan politikailag motivált és nem gazdasági alapja van” – mondta Juhász.

A tüntetés valamivel este 7 óra után ért véget. Ötszáz demonstráló lehetett.