hirdetés

Folytatódnak a botrányok az ORÖ háza táján. Miután a sokat támadott Országos Roma Önkormányzat elnöke, Hegedüs István kórházba került, leváltották és új elnököt választottak. A hivatalvezetőt is menesztették az ORÖ 27 puccsistái, akik új megbízott elnököt választottak a szervezet élére. Így már nemcsak a súlyos uniós milliárdok miatt áll a bál, hanem a fura új elnökválasztás miatt is.

Orö 2

Buri Edina hivatalvezető a szervezet budapesti székházában összegyűlt képviselőkkel közölte: hétfő reggel értesítették telefonon arról, hogy Hegedüs István szívinfarktus gyanújával, eszméletlen állapotban kórházba került. Elmondta, az elnök akadályoztatása miatt nem tartható meg a rendkívüli közgyűlés. Ezt követően a képviselők egy része elhagyta az ülés helyéül szolgáló termet. Azonban a rendkívüli közgyűlést kezdeményező, többségben lévő csoport 27 képviselővel mégis megtartotta az ülést, amelyen – zárt ajtók mögött – döntöttek a hivatalvezető foglalkoztatásának azonnali megszüntetéséről, valamint arról, hogy méltatlansági okokból felfüggesztik Hegedüs Istvánt az elnöki tisztségéből és méltatlansági eljárást kezdeményeznek ellene a bíróságon.

Vajda László (Lungo Drom) a zárt ülés ideje alatt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hétfő hajnalban vitték egy pécsi kórházba Hegedüs Istvánt. Szerinte Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos miatt van a jelenlegi helyzetben a szervezet.

Újra ahhoz folyamodott, hogy embereket vásárol ki, 250-300 ezer forintért, hogy az ő általa indítványozott közgyűlésen Hegedüs Istvánt elmozdítsák – fogalmazott, hozzátéve: ők ezt nem engedik, kitartanak Hegedüs István mellett. Azt mondta: Farkas Flórián, aki elnöknek jelölte Hegedüs Istvánt, kihátrált mögüle, és megadta rá a kilövési engedélyt.

Több képviselő a sajtótájékoztatón sírva fakadt, amikor Vajda László arról beszélt, hogy a képviselőkben felmerült az, hogy nem csak színjáték-e Hegedüs István kórházba kerülése. Szégyelljék magukat azok a képviselők, akikben még ilyen felmerül – mondta elcsukló hangon Vajda László.

Elmondta, hogy a rendkívüli közgyűlést az „ellenzéknek nevezhető” csoport kezdeményezte az elnök és a hivatalvezető eltávolítása érdekében. A közgyűlés rendkívüli ülésének megtartása nem jogszerű – jelentette ki. A jogszabályok szerint a közgyűlés ülését az elnök vezeti, akadályoztatása esetén az elnök által kijelölt elnökhelyettes elnököl. Az ORÖ-nek négy elnökhelyettese van, általános elnökhelyettese nincs.

Vajda László azt mondta, a négy elnökhelyettes közül – akik a rendkívüli közgyűlést kezdeményező képviselők között vannak – egyik sem veheti át az elnök szerepét, mivel sem szóbeli, sem írásbeli megbízást nem kaptak.

Közölte, a kormányhivataltól azt a tájékoztatást kapták, hogy az ORÖ jelenlegi szervezeti és működési szabályzata alapján az előbbi okok miatt nem lehet megtartani a rendkívüli közgyűlést. A közgyűlés jogszerűtlen megtartása miatt a megfelelő fórumokhoz fordulnak – tette hozzá Vajda László.

Pongó Ignác (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma – MCF), a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke azt mondta: Hegedüs Istvánnak hangfelvételei vannak arról, hogy milyen módon vásárolnak meg képviselőket.

Kiss Jánosné (MCF) elmondta, hogy többen megkeresték telefonon, és 3 évre szóló, havi 350 ezer forintról szóló szerződést ajánlottak neki azért, hogy „menjen át” az ő oldalukra és ne is jelenjen meg a hétfőre összehívott ülésen.

Makai István (Roma Polgári Tömörülés – RPT) elmondta: sem Hegedüs István, sem Farkas Flórián táborába nem tartozik, az RPT „ebben a kutyakomédiában” nem kíván részt venni semelyik oldalon. Másfél éve ott tartunk, hogy csak a képviselők és a hozzátartozóik „zsebéről” szól az országos önkormányzat munkája – fogalmazott, hozzátéve, szerinte hamarosan csődbe megy az ORÖ.

Berényi László (Lungo Drom) frakcióvezető egy másik sajtótájékoztatón közölte: azért volt szükség a rendkívüli közgyűlés összehívására, mert az eddigi döntésképtelenség miatt új munkát kell elkezdeni. A zárt ülésen – mint mondta – megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és Buri Edinától. Az ülés nyílt részén a foglalkoztatásra vonatkozó eljárási rend kapcsán döntöttek arról, hogy a jövőben a képviselők és közvetlen hozzátartozóinak a foglalkoztatási jogviszonyáról a közgyűlés döntsön. Berényi László közlése szerint a 27 fős, többséget adó csoportban vannak képviselői a Lungo Dromnak, az MCF-nek és RPM-nek is.

A sajtótájékoztatón jelen lévő képviselők azt mondták, közülük senki sem vásároltak meg. A 27 képviselő nevében az MTI-hez hétfőn eljuttatott, Lakatos István (Lungo Drom) elnökhelyettes által jegyzett közleményben azt írták: „a 47 képviselőből, kétharmados többséggel 27 képviselő megszavazta Hegedüs István felfüggesztését, ezzel egy időben elindítva a Fővárosi Törvényszéknél a határozatban foglaltakban megfelelően a méltatlanság megállapítására vonatkozó folyamatokat”.

A közlés szerint fegyelmi bizottságot hoztak létre a Hegedüs István és Buri Erika felelősségre vonásával kapcsolatos vizsgálatra. Képviselők az MTI-nek elmondták, hogy megbízott elnöknek Balogh Jánost (MCF) választották meg, és új hivatalvezető is lett.  Az ORÖ irodáit a 27 fős csoportba tartozó képviselők pecséttel zárták le. Ezeket azonban más képviselők leszakították az ajtókról. Mindkét oldal közölte, rendőrt hívott a székházba a történtek miatt. Az épületbe két rendőr érkezett, akik nyomban megkezdték az ott levő képviselők meghallgatását a történtekről.