hirdetés

Letaglózták Rezesovát
2014-09-12 08:43

Hiába volt megannyi szakértő, hiába volt sztárügyvéd. Súlyosbította a Gödöllői Járásbíróság tavaly ősszel nem jogerősen – hat év fogház – kiszabott szabadságvesztését és jogerősen kilenc év börtönre ítélte csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszék Eva Rezesovát négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt.

rezesova eva

 

Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban, ittasan, az M3-as autópályán X5-ös BMW-jével mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben négyen életüket vesztették. Az ügyészség szerint Rezesová közúti veszélyeztetést is elkövetett azzal, hogy a sztrádán a baleset előtt nem sokkal agresszíven vezetett, több járművet, köztük a későbbi áldozatok autóját is veszélyesen megközelítette.

A a Budapest Környéki Törvényszéken – kihirdetett jogerős ítélet az első fok hat év fogházával szemben kilenc év börtönről szól: a szlovák nő leghamarabb a büntetése kétharmadának letöltése után, 2018-ban szabadulhat, miután két évet már előzetes letartóztatásban töltött. A törvényszék arról is döntött, hogy Rezesovát nyolc évre eltiltja a közúti járművezetéstől, így 2026-ig biztosan nem ülhet volán mögé.

A bíró a büntetés kiszabásáról szólva elmondta: ezért a bűncselekményért 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, és a törvényszéknek a középmértékből, a hét és fél évből kellett kiindulnia. A törvényszék nyomatékos enyhítő körülményt sem talált. Azt azonban enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy Rezesovának, aki maga is megsérült a balesetben, két kisgyereke van. Súlyosbító körülményként értékelte viszont a bíróság a halálos áldozatok számát, valamint Rezesová vezetési stílusát.

A bíró a védő korábbi érvelésével egyezően kifejtette: a közvélemény valóban nem súlyosbító körülmény, viszont töretlen bírósági gyakorlat, hogy az általános megelőzés érdekében értékelni kell, hogy az eset közfelháborodást keltett. Arról is szólt, hogy a vádlotti beismerést és megbánást akkor tudja figyelembe venni, ha az feltáró, beismerő vallomással párosul, segíti a bíróság munkáját. Rezesová azonban – bár kifejezte megbánását – nem tett vallomást.

A bíró kifejetette továbbá: nem történt olyan eljárási hiba, amely az eljárás megismétlését tette volna szükségessé. A bíró szerint a vádlott bűnössége kétséget kizáróan bizonyított volt, a szakértők szerint a baleset elkerülhető lett volna még a gyors sebesség ellenére is, és a sofőr meg tudott volna állni időben, ha nem ittas.

Az ügyészség korábban arra hivatkozva kérte az eljárás megismétlését, hogy a vádlottal szemben felmerül a közúti veszélyeztetés is, de a bíró szerint ezt sem az autópálya kameráinak felvétele, sem más bizonyítékok nem támasztják alá. Végül megjegyezte, nem tud elmenni szó nélkül a magánszakértői szakvélemény intézménye mellett, ennek alkalmazhatóságát szerinte a jogalkotónak felül kellene vizsgálnia.

Korábbi szlovák sajtóhírek szerint a most kilenc év börtönre ítélt Rezesová a kassai “Rezes klán” egyik tagja. Apja Alexander Rezes, az 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.