hirdetés

Az elmúlt 25 év pártjai a hibásak és a felelősek. Sokak egyet értenek a tegnapi demonstrálókkal, sokan pedig nem. Sokak szerint minden rendben van, míg sokak szerint a politikai korrupció eddig nem látott méreteket ölt. Egy biztos a szervezők köztük Várady Zsolt az iWiW alapítója,  nem kíván pártot alapítani, és politikus sem szeretne lenni. Éppen ezért közreadjuk Várady január 2-án megtartott Operaház előtti beszédét.

 tüntetés2

„Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék tisztázni valamit a ma megjelent hír kapcsán. Lehet, hogy félreérthető volt, amit mondtam, ezért most hangsúlyoznám, hogy egyelőre nekem sincsenek pártpolitikai ambícióim, illetve a MostMi mozgalom sem pártalapítási szándékkal jött létre. Nem gondolkozhatunk még pártalapításon, mert nincs itt az ideje, nincs hozzá szervezet, sem anyagi lehetőség. Mindemellett viszont azt is fontosnak tartom kommunikálni, hogy tisztába tegyük, mint gondolunk a pártokról. Nem magát a képviseleti demokráciát utasítjuk el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonjuk kérdőre azért, mert nem tettek valós és hatékony lépéseket azügyben, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának.

Ez a mi feladatunk most. Szerintem fontos, hogy minél többen megértsék, nem elég ma Magyarországon annyiban részt venni a közügyekben, hogy elmegyünk négy évente szavazni. A politikusok a fejünkre nőttek és eltávolodtak a valóságtól, szemmel láthatólag nem a köz ügyeit képviselik, hanem saját világukat építik.

Fontos, hogy a társadalom öntudatra ébredjen, fontos, hogy merjünk kérdezni és fontos, hogy belássuk, az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni. Igazi visszajelzéseket kell adnunk ahhoz, hogy az állam, mint egy keretrendszer, a társadalom valós igényeinknek megfelelően tudjon működni. Egy öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat a jövőre nézve, mert csak így valósulhat meg egy olyan köztársaság, amelyet magunkénak érzünk és jól érezzük magunkat benne.

Ehhez igyekszem hozzájárulni azzal, hogy elindítom a weboldalt, mely segíthet átlátni az állam bonyolult rendszerét, segít abban, hogy megfogalmazzunk problémákat és segít abban is, hogy visszajelzéseket tudjunk adni a politika számára. Az oldal tesztfázisba lépett és elkezdődött tartalmak feltöltése, melyre azért van szükség, hogy valódi kedvcsináló legyen a későbbiekben ahhoz, hogy a tartalmakat közösen töltsük fel. Szóval ilyen tekintetben sajnos csúszás van az oldal valós indulása tekintetében, a nyilvánosság felé a hónap második felében lehet majd csak megnyitni, köszönöm a megértést ezügyben.

Új országot építünk, kezdjük az alapoknál.”